0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

A hőség bűncselekményt és agresszivitást szül

A Harvard Egyetem kutatói vizsgálatok alapján megállapították, hogy gyakrabban fordulnak elő kutyaharapásos esetek azokon a napokon, amikor magasabb az UV-sugárzás, a hőmérséklet és a légszennyezettség. Ez az összefüggés nem meglepő, korábbi tanulmányok is alátámasztották, hogy a hőség megnövekedett agressziót eredményez más állatoknál és az embereknél.

A kutatás során nyolc egyesült államokbeli város 2009 és 2018 között regisztrált kutyaharapási adatait vizsgálták, amiket aztán összevetettek a vizsgálatban résztvevő városok napi időjárási és légszennyezettség-adataival.

A vizsgált időszakban közel 70 ezer kutyaharapást jegyeztek fel.

Az időjárási tényezők és a kutyaharapások gyakoriságának összefüggéseit vizsgáló kutatás eredményei szerint az UV-sugárzás felelt a harapásos esetek legnagyobb növekedéséért: a tűző napfény 11 százalékkal több kutyaharapást eredményezett az alacsonyabb UV-értékekkel jellemzett napokhoz képest. A magas hőmérsékletű napokon pedig 4, míg a magas ózonszinttel jellemzett napokon pedig 3 százalékkal volt több az ilyen eset, ugyanakkor a csapadékos napokon kevesebb kutyaharapás fordult elő.

Az eredmények azonban nem validak teljes mértékben, mivel a kutatóknak nem volt információjuk például arról, hogy a harapós kutyákat ivartalanították-e, milyen fajtákról volt szó, vagy milyen kapcsolat volt az állat és az áldozat között. Így a környezeti tényezők és a kutyaharapás között nem lehet ok-okozati összefüggést megállapítani.

Ettől függetlenül a kutatók állítják, a vizsgálat valószínűsíthetően hiteles eredményeket produkált, mindezt pedig csak alátámasztják azok a korábbi kutatások, amelyek során bebizonyosodott, a hőség igenis hatással van az állatok agresszivitására. Az emberek esetében pedig már kimutatták, hogy a magas hőmérséklet és a légszennyezettség mértéke is befolyásolja az erőszakos bűncselekmények számát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu