0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Honeybush: finom és egészséges frissítő

A kánikulás napokon fokozottan figyelni kell a megfelelő hidratálásra. Természetesen a legjobb erre a tiszta víz, de a sokadik pohár után már kevésbé kívánatos. Ekkor pompás alternatívaként szolgálnak az ásványi anyagokban gazdag teák, hogy ne a cukros, aromás italok után kelljen nyúlni.

A Cyclopia cserje a világon kizárólag a dél- afrikai Nyugat- Fokföldön él. Minden körülményt méltósággal visel, amivel a természet megkínálja, viszont a műtrágyát, a vegyszereket és a levegőszennyezést nem igazán szereti. Kereskedelmi forgalomba leggyakrabban a C. intermedia és a C. genistoides kerül Honeybush néven.

A Cyclopia nemzetségbe egyébként 24 faj tartozik, közülük 6 termeszthető, a többi egyelőre titokzatosan ellenáll. Talán azért, mert elégedett az élőhelyének feltételeivel, vagy egyszerűen csak odahúzza a szíve, és nem akarja elhagyni mikorrhizapartnerét?

Nevét mézillatú, sárga virágairól kapta, habár a forrázatára nem jellemző annyira a mézes illat, inkább aromásan édeskés. Koffeinmentes, így a nap folyamán bármikor nyugodtan fogyasztható. Gyermekek számára egy éves kor felett biztonságos. Csersavtartalma minimális, természetes édes íze miatt önmagában, ízesítés nélkül is rendkívül kellemes élményt nyújt. Teaként is népszerű, de mindjárt meglátjuk, hogy jóval több van benne.

Legfőbb értékei, melyekhez egyedi hatásai kapcsolódnak, a magas antioxidánstartalom. A polifenolok csoportjába tartozó xantonok és flavanonok találhatók meg benne legnagyobb mértékben.

A xantonok közül kikerülő mangiferinnek és a flavanonok közé tartozó heszperidinnek többek között erős gyulladáscsökkentő és rákellenes hatást tulajdonítanak.

Antidiabetikus hatást feltételeznek róla

A kutatások szerint a mézbokortea segíthet a II-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, mivel előmozdítja a hasnyálmirigy károsodott sejtjeinek regenerálódását és serkentheti az inzulinszekréciót. Állatkísérletek során a heszperidinről kiderült, hogy védi a hasnyálmirigy sejtjeit az oxidatív károsodástól és részt vesz a cukoranyagcserében kulcsfontosságú szerepet játszó enzimek szabályozásában. Ráadásul a mézbokor hatóanyagai a cukorbetegség szövődményeit is segítenek megelőzni.

Szívünk is szeretni fogja

Polifenoljai jótékony hatással vannak a szív egészségére, növeli a HDL-koleszterinszintet, javítja az erek állapotát, gátolja a vérlemezkék összetapadását és a vérrögképződést.

Megtisztítja a tüdőt

Segít légúti panaszok (pl.: köhögés) esetén, feloldja és kiürülésre ösztönzi a besűrűsödött, letapadt nyálkát, valamint csökkenti az asztma tüneteit.

Védi a csontokat

A mézbokortea tartalmaz némi kalciumot, de ez még messze nem minden, amit tenni tud. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a heszperidin és a mangiferin jótékonyan hatnak a csontanyagcserére.

A mangiferin gátolja a csontfalósejtek képződését, ezáltal csökkenti a csontszövet bontását, a heszperidin pedig védi az oszteoblasztokat az oxidatív károsodástól.

Antikarcinogén hatású

Antioxidánsai felveszik a harcot a szervezetben kialakult abnormális sejtekkel, védenek a toxinok ellen, továbbá a mangiferinnek szerepe lehet a rákos sejtek fejlődésének és terjedésének gátlásában is.

Hormonális harmónia

Támogatja a hormonális egyensúly fenntartását, szabályozottabbá teszi a menstruációt, továbbá mérsékelheti a klimaxos tüneteket. A vizsgálatok szerint szoptatás idején serkenti a tejtermelést.

Kívül-belül vigyáz a bőrünkre

Hasznosnak találták az UV-sugárzás elleni védelemben és a napégés következményeinek enyhítésében. A kivonatával dúsított kozmetikumok rugalmasabbá és hidratáltabbá teszik a bőrt, és csökkentik a ráncokat.

Elkészítése: egy 250 ml-es csészéhez 1 teáskanálnyi teafüvet számítsunk, öntsünk fel 100 °C- os vízzel, hagyjuk állni lefedve 3-5 percig, majd szűrjük át.

A honeybush egy értékes és finom szomjoltó, mely a nap bármely szakában iható. Napközben segít kordában tartani a vércukorszintet, serkenti az emésztést és a zsírbontást, ezáltal segíthet az elhízás elleni küzdelemben. Estefelé pedig kellemes kikapcsolódást, nyugalmat ajándékoz az elmének.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu