0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Kórokozók lassulóban, kártevő rovarok felfutóban – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

A nagy hőingadozás miatt erős az éjszakai harmatképződés, de reggelente gyors a felszáradás. Megfelelő vízellátás mellett gyorsan fejlődnek a melegigényes növények. A kórokozók terjedése kissé lelassult, viszont a kártevők aktivitása megnőtt.

Június utolsó dekádjába fordulva nyárias meleg, fülledt lett az idő. A nappalok kifejezetten melegek, 30 °C körüli hőmérséklettel, és éjszakánként sem hűl a levegő 15 °C alá.

Almásokban a varasodás a korábbi erős fertőzési nyomás miatt lassú ütemben, de folyamatosan terjed. Házikertekben markánsabb a betegség megjelenése, nagyüzemi ültetvényekben 5-10% körüli. Az almafalisztharmat további terjedésének kifejezetten kedvez a párás-meleg idő, a hajtások megbetegedése folyamatos, ezért továbbra is intenzív védekezés javasolt.

Erősödött az almamoly rajzása, a feromonos csapdák nagy számban fogják a hím lepkéket.

Újrakezdődött az almalevél-aknázómoly rajzása, ezért célszerű párhuzamos védekezni a két kártevő ellen.

A korábbi esőzések és a kezdődő nagy meleg hatására a levéltetű-fertőzés visszaszorult az almafákon, de még így is a hajtások 5-7%-a beteg. A körtevarasodás-fertőzés közepes mértékű, inkább a házi ültetvényekre jellemző. Csonthéjas gyümölcsösökben erősen rajzik a keleti gyümölcsmoly, nem ritka, hogy napi 10-12 darabot fognak a csapdák, viszont lecsökkent a szilvamoly repülése, a gyümölcsök 1-5%-a hullik molyfertőzés miatt.

Az őszibarackfák hajtásvégein egyre nagyobb számban látszik a keleti gyümölcsmoly károsítása.

Szilván és cseresznyén a levéltetű hajtásfertőzése 5-10%-on állandósult. A cseresznyelégy ültetvényenként változó mértékben rajzik, általában gyenge-közepes szinten. Az esőzésektől felrepedt gyümölcsökön a moníliás fertőzés igen jelentős károkat okoz az egyébként is alacsony termésben. A károkat fokozza a korán megjelent sztigminás levéllikasztó betegség és a blumeriellás levélfoltosság. Elhanyagolt gyümölcsösökben máris megkezdődött a levélhullás a fertőzés miatt.

Szüret után intenzív védekezés javasolt a lombozat megóvása, illetve a jövő évi zavartalan rügydifferenciálódás érdekében.

A szőlőültetvényekben erős a hajtásnövekedés, a fajták egy része már elvirágzott, de a többség most virágzik. A hajtásokon felerősödött a peronoszpórás fertőzés, melynek kedvez az éjszakai páralecsapódás, de nagy a feketerothadás fertőzésveszélye is. A párás meleg kedvez a lisztharmattünetek megjelenésének, és a szőlőfürtkezdemény fokozottan érzékeny a szürkepenészes rothadásra is. Az amerikai szőlőkabóca lárváinak 70%-a már a nyugati tájegységekben is elérte az L2-es fejlettséget, ezért

időszerűvé vált a védekezés megkezdése,

ugyanis a kórokozó átvitelére L3-as állapottól képesek.

Folyamatosan sok selyemfényű puszpángmolyt fognak a csapdák, hamarosan időszerűvé válik megkezdeni a kártevő elleni védekezést Az elhúzódó rajzás miatt többszöri permetezés javasolt. Rendkívül erős a házas és a csupaszcsigák támadása. A nagy tömegben kitűnnek a fiatal spanyolcsigák, melyek növekedése fokozni fogja a későbbi károkat. Mérséklésük érdekében használjuk ki az összes védekezési lehetőséget.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet