0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Akár egyetlen éjszaka alatt is hatalmas károkat képes okozni

A kiemelt zárlati károsítók között szereplő, Spodoptera frugiperda nevű bagolylepkefaj előfordulása az unió területén egyelőre nem ismert, de gyorsan terjed világszerte és az unió felé. Egy közelmúltban megjelent uniós rendelet megfogalmazza a behurcolásának, megtelepedésének és terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket.

Június 8-án megjelent a Bizottság (EU) 2023/1134 végrehajtási rendelete a Spodoptera frugiperda unió területére történő behurcolásának, megtelepedésének és terjedésének megelőzését célzó intézkedésekről.

Ahogy a rendelet bevezetőjében olvasható, a Spodoptera frugiperda előfordulása az unió területén egyelőre nem ismert, de a kiemelt zárlati károsítók között szerepel. Gyorsan terjed világszerte és az unió területe felé;

2023 januárjában Cipruson hivatalosan megerősítették jelenlétét. Ezen túlmenően importált árukon továbbra is nagy számban és egyre több növényfajon észlelik.

Mindezekre tekintettel a most megjelent rendelet leszögezi, hogy a tagállamoknak éves felméréseket kell végezniük a jelenlétére vonatkozóan, valamint készenléti tervet kell készíteniük és naprakészen tartaniuk, és felsorolja azokat a növényfajokat, amelyekre egyedi követelményeknek kell vonatkozniuk. Fertőzött körzet esetén egy pufferzónából álló körülhatárolt területeket kell kialakítani, és felszámolási intézkedéseket kell foganatosítani. A pufferzónának legalább 5 km és legfeljebb 100 km szélesnek kell lennie, mivel az ilyen nagy kiterjedésű terület megfelelő a károsító terjedési képességére, a gazdanövények jelenlétére és a terület földrajzi jellemzőire tekintettel. (Elszigetelt észlelés esetén nem szükséges körülhatárolt területet kialakítani, ha a károsító eltávolítható az érintett növényekről, és ha bizonyíték van arra, hogy a növények a területre történő bejuttatásuk előtt fertőződtek meg, vagy hogy olyan észlelésről van szó, amely fizikailag elszigetelt termesztési helyen, pl. növényházban történt.)

A rendelet meghatározott követelményekhez köti bizonyos növények unióba történő behozatalát, az érintett növények a következők:

  • a Capsicum, a Momordica, a Solanum aethiopicum, a Solanum macrocarpon és a Solanum melongena L. termése;
  • az Asparagus officinalis növényei, kivéve a teljes életciklusuk során talajjal borított szárakat, az élő virágport, a növényi szövettenyészeteket és a magokat;
  • a Zea mays növényei, kivéve az élő virágport, a növényi szövettenyészeteket, a magokat és a szemeket;
  • a Chrysanthemum, Dianthus és Pelargonium növényei, a vetőmagok kivételével

A rendelet melléklete pedig felsorol közel 170 gazdanövényt is, rengeteg zöldség- és dísznövényfajjal, a salátától a szőlőig, a hagymától a rózsáig.

A Spodoptera frugiperda a bagolylepkefélék családjába tartozik, Amerika trópusi-szubtrópusi területein honos. Tömegszaporodása esetén nagy kárt tesz az egyszikű kultúrnövényekben, főleg a kukoricában, de az angol nyelvű Wikipedia-szócikk szerint

egy sor más tápnövénye is van, ezeknek mintegy 40 százaléka gazdaságilag fontos kultúrnövény, és akár egyetlen éjszaka alatt is hatalmas károkat képes okozni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu