0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

A magas hőmérsékleten főzött ételek rákot okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a magas hőmérsékleten történő főzés károsítja az élelmiszerek DNS-ét, ami végső soron genetikai károsodáshoz vezethet fogyasztásukkor.

A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint állatkísérletek összefüggést találtak a magas hőmérsékleten főzött húsok és a rák számos típusának megnövekedett kockázata között. A tudósok szerint a magas hőmérsékleten történő főzés egészségügyi kockázatai valószínűleg a főzési folyamat során keletkező kis molekulákból erednek, amelyek kölcsönhatásba lépnek a fogyasztó egészséges DNS-ével.

Az olyan élelmiszerek, mint a hús, a zöldségek és a gabonafélék fogyasztásakor azonban az ember nemcsak fehérjét, zsírt és vitaminokat, hanem az élelmiszer DNS-ét is magához veszi. Arról pedig nem sokat tudunk, hogy a hő károsítja-e az élelmiszerekben lévő DNS-t.

Nemrégiben a Stanford Egyetem tudósai a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézettel (NIST), a Marylandi Egyetemmel és a Coloradói Állami Egyetemmel együttműködve úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, hogy a magas hőmérsékleten történő főzés károsíthatja-e az élelmiszerekben lévő DNS-t. És ha igen, akkor ez a károsodott DNS bekerülhet-e a fogyasztó DNS-ébe?

Hipotézisük teszteléséhez a tudósok darált sertés- és marhahúst, valamint burgonyát főztek, vagy 15 percig 212 fokon forralva, vagy 20 percig 430 fokon sütve.

Kivonták és megvizsgálták a DNS-t az ételekből, és megállapították, hogy minden élelmiszer DNS-károsodást mutatott főzéskor, különösen, ha magasabb hőmérsékleten főzték. A burgonya azonban kevesebb főzéssel összefüggő DNS-károsodást mutatott, mint a hús.

Ráadásul a talált DNS-károsodás genotoxikus volt, ami azt jelenti, hogy károsíthatja a génfunkciókat, és potenciálisan mutációkat okozhat, amelyek a rákban megfigyelt kontrollálhatatlan sejtreplikációt eredményezhetnek.

A kutatócsoport ezután laboratóriumban tenyésztett sejteket tett ki a hővel károsított élelmiszer-DNS-nek, és azt tapasztalták, hogy a sejtek felvették a DNS-t, ami a sejtek DNS-károsodását eredményezte.

Sőt, amikor a kutatók egereket etettek a DNS-károsodott élelmiszer-összetevőkkel, a rágcsálók vékonybelét bélelő sejtek is DNS-károsodást mutattak.

Mivel a kutatók laboratóriumban tenyésztett sejteket és egereket használtak a vizsgálathoz, nem ismert, hogy a magas hőmérsékleten főzött ételek hatással lehetnek-e az emberi DNS-re.

Mindazonáltal eredményeik egy eddig fel nem ismert útvonal lehetőségét jelzik, ahol a magas hőmérsékleten történő főzés hozzájárulhat a genetikai kockázatokhoz.

A kutatócsoport jövőbeli tanulmányokat tervez, amelyekben különböző főzési módszereket vizsgálnak, valamint azt, hogy a hosszú távú, alacsony dózisú hővel károsított DNS – hasonlóan ahhoz, amit az emberek is fogyaszthatnak – ugyanolyan hatással lehet-e, mint a jelen tanulmányban használt magas dózisok.

A Stanford sajtóközleményében a vezető szerző, Eric Kool, a Stanford Bölcsészettudományi és Tudományos Iskola George A. és Hilda M. Daubert vegyészprofesszora szerint

„tanulmányunk sok kérdést vet fel egy teljesen feltáratlan, de valószínűleg jelentős krónikus egészségügyi kockázattal kapcsolatban, amelyet a grillezett, sült vagy más módon, nagy hővel készített ételek fogyasztása jelent.”

„Kimutattuk, hogy a főzés károsíthatja az élelmiszerekben lévő DNS-t, és felfedeztük, hogy ennek a DNS-nek a fogyasztása genetikai kockázat forrása lehet” – magyarázza Kool. „Ezekre az eredményekre építve megváltoztathatjuk az ételkészítéssel és az ételválasztással kapcsolatos felfogásunkat.”

Forrás: healthnews.com