0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Megújul a Bábolnai Gazdanapok!

Magyarország egyik legrégebbi agrárseregszemléje, a Bábolnai Gazdanapok 2023. szeptember 7–9. között várja látogatóit. A gazdatalálkozó a hagyományos értékek mellett számos újdonsággal várja kiállítóit és látogatóit.

Az esemény 36. alkalommal kínálja a tőle megszokott sokszínű programokat és valósítja meg azon célját, hogy a szakma szempontjából kiemelkedő, míg a családok számára szórakoztató esemény legyen.

A megszokott színvonal

A húszezer négyzetméter alapterületű rendezvény közel kétszáz kiállítóval várja vendégeit, akik elhozzák a legújabb technikai és technológiai fejlesztéseket az inputanyagoktól a talajművelésen keresztül a legmodernebb gépekig. Utóbbiakat az érdeklődők munka közben is tanulmányozhatják a szántóföldi gépbemutatókon, melyek a kiállítás minden napján, több alkalommal is láthatóak lesznek.

A nagy területű kukorica- és cirokfajta-bemutató kiemelkedő szakmai jelentőséggel bír. A fajtakísérleti parcellákon a növényeket időben elvetették és szépen fejlődnek. Idén 9 cég 48- féle kukorica- és 8 cég 16 cirokhibridjét tekinthetik meg az érdeklődők. Az állományon gyommentes és nem figyelhető meg rajta tőhiány. A sok eső miatt a talaj picit tömörödött és levegőtlen volt, de ezt a sorközkultivátor segítségével megoldották. A legfejlettebb hibridek június közepén nyolcleveles állapotban voltak. A körülmények tehát adottak arra, hogy a cégek optimális körülmények között tudják bemutatni a fajtákat.

A Bábolnai Gazdanapok évek óta hívja és várja a jövő szakembereit a kiállításra. Az edukáció jegyében megrendezzük az ötödik Szakiskolai Napot, melyre 1000 szakiskolás jelezte részvételét. A fiatalok megismerkedhetnek az agráriumban tevékenykedő cégekkel és azok legújabb innovációival. A Szakiskolai Nap célja továbbra is a fiatalok megnyerése az agrárium számára és pályaorientáció a mezőgazdaság irányába.

Aktívan gazdálkodó fiatalokra is gondoltunk a kiállítás programjának összeállításában. A MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata olyan témájú konferenciát szervez, ahol a generációváltás jogszabályainak jelenlegi módosításairól lesz szó. Erre tagjaik mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervezünk szakmai kerekasztal-beszélgetéseket. Idén szó lesz a KAP-ról és a hozzáfűződő finanszírozási formákról, a gabonapiaci helyzetről az árak és a termésmennyiség tükrében, a tavalyi aszály és az idei támogatás hatásairól az öntözésben és a helyes gyakorlatokról az otthoni kiskertekben.

A múlt évhez hasonlóan idén sem marad el a rendkívül látványos favágó versenysorozat, vagyis a STIHL Timbersports Series Fakitermelő Bajnokság és Bemutató. A versenyzők a favágókra jellemző módon mérik össze a fejsze és fűrész használatának lehetőségeit, valamint csapatszinten is egymásnak feszülnek a motorfűrészek zúgásában.

Megújult helyszín

A rendezvény helyszínének felosztása az idén a megszokottól valamelyest eltér, hiszen azokban a napokban rendezik meg a lovassport egyik jelentős eseményét, a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokságot.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok méltán elismert lovas versenyhelyszín, mely több lovas szakágnak biztosít kiváló körülményeket a megmérettetésekhez. Így a rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. azt a döntést hozta, hogy bemutatjuk a kiállítás közönségének, milyen izgalmas is a lovassport és mennyire látványos egy ilyen díjugrató verseny.

A családokat nem csupán lovasversennyel várják a szervezők. Idén is helyet kap a Vérteserdő Zrt. interaktív sátra, a népi játszóház, kézműves vásár és persze egy-egy hatalmas mezőgazdasági gépre is felülhetnek a jövő mezőgépészei.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu