0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Elkezdődött az aratás Békés vármegyében

Elkezdődött az aratás Békés vármegyében, az őszi árpa betakarításával majdnem végeztek a gazdák, a termés elmarad a várakozásoktól - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága kedden az MTI-t.

Az aratási koordinációs bizottság ülésén elhangzott, őszi árpát 45 677 hektáron vetettek a vármegyében, a területek 95 százalékát már learatták, a termésátlag 5,2 tonna hektáronként, amely a tavalyinál jobb, de a várakozástól mintegy egy tonnával elmarad.

„A hektolitersúly nagyon rossz, harminc gazdálkodóból egynek jó, döntő többség szabványon aluli” – vélekedtek a szakemberek. Ennek oka a különböző betegségek (vírusos, gombás betegségek, rozsdák) megjelenése lehet, valamint az, hogy idén jelentős mennyiségű levéltetű, illetve annak kártétele volt észlelhető, emiatt rengeteg rovarölőszert használtak.

Az árak előre lekötött szerződések esetén 62-65 ezer forint körül alakulnak tonnánként; a piaci ár jelenleg 42-46 ezer forint.

Őszi búzát 106 693 hektáron vetettek, az aratást elkezdték, de vármegyei szinten még csak 3 százalékos a betakarítottság. Őszi káposztarepcét 10 429 hektárról takarítanak be idén, egyelőre 1043 hektár van kész; a termésátlag hektáronként 3,1 tonna.

A rozst már a teljes, 704 hektáros területről learatták, de azt Békésben leginkább szenázsnak vetik, zölden betakarítják.

A tavalyi évhez képest a vármegyében a vetésterületek őszi árpa esetében 47 százalékkal, őszi búza esetében 6 százalékkal, őszi káposztarepce esetében pedig 30 százalékkal növekedtek, valószínűleg a tavalyi aszályos időjárás következtében.

A tavaszi fagykárok éreztetik hatásukat: meggyből nagyon rossz termést jeleztek a gazdák, kajszibarack pedig nem nagyon lesz.

Idén a szakemberek nem számítanak jelentős aszálykárra, míg az őszi vetésű növények esetében a 2021/2022 tenyészidőszakban 240 milliméter csapadék esett, a 2022/2023 év ugyanezen időszakában 469 milliméter.

Az aratási koordinációs bizottság ülésén elhangzott: raktározással, tárolással kapcsolatos gondok egyelőre nincsenek, mert a búza még nincs learatva, de a későbbiekben lehet, mivel a kalászosok irányába elmentek a vetésterületek, valamint egyes raktárakban külföldről behozott termények vannak. Jó termés ígérkezik napraforgóból és kukoricából, annak betakarításakor lehetnek majd raktározási problémák.

Forrás: MTI