0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Kajszi fagyvédelmére készülnek a legtöbben

Kevés az idén a kajszi, mert a tavaszi fagyok ezt a gyümölcsöt károsították a leginkább, bár a többi csonthéjasból is kevés van. Jó lenne tudni, mire számíthatunk jövőre, ezért kérdeztük meg, mennyi fagyvédő berendezésre pályáztak a gazdák.

Az Agrárminisztérium 2021-ben tette közzé a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása című pályázati felhívást, amely az extrém időjárási jelenségek közül az évről évre visszatérő, és a legnagyobb kárt okozó tavaszi fagyok megelőzését szolgáló eszközök, berendezések, technológiák beszerzését támogatta.

A kiírást tavaly nyáron újra megnyitották, és a mezőgazdasági termelők részéről hatalmas érdeklődés övezte:

eddig 467 kérelem részesült összesen több mint 16 milliárd forint támogatásban,

tudtuk meg az Agrárminisztériumtól. Hozzávetőleg 150 darab rögzített és 270 darab mobil légkeverő berendezés (szélgép), mintegy 300 darab vontatott hőtermelő vagy légkeverő gép (például füstölő, ködképző berendezés), illetve több mint 13 ezer darab úgynevezett autonóm hőtermelő berendezés (fagyvédelmi kályha) beszerzését tervezik a gazdák a megítélt támogatás segítségével. A projektek folyamatosan záródnak, ezzel párhuzamosan a gépek, berendezések is folyamatosan állnak a biztonságosabb termelés szolgálatába, 2023 közepéig már mintegy 2,5 milliárd forint támogatás kifizetésére került sor.

Ha csak a legkisebb, három, illetve négy hektáros területtel számolunk, a mobil és a telepített szélgépekkel 1500-2000 hektár védhető meg, a kályhák pedig 40-50 hektárnyi gyümölcsös fűtésére adnak lehetőséget. A vontatott hőtermelő vagy légkeverő gépek esetében ugyancsak 2000 hektár körüli területtel lehet számolni.

Összesen tehát legalább 4000 hektár ültetvény tavaszi fagyok elleni védelmére készülnek a gazdák.

A hazai gyümölcs termőterület körülbelül 80 ezer hektár, ennek durván a tizedét adja a két fagyra legérzékenyebb kultúra, a kajszi és az őszibarack, de az utóbbi években több más gyümölcsfaj is károsodott a többször visszatérő tavaszi lehűlések miatt.

A forgalmazók tapasztalata szerint legtöbben kajszi- és almaültetvénybe keresnek fagyvédelmi megoldásokat, aztán cseresznye-, szilva- és körtetermesztők kértek ajánlatokat. Hosszan mérlegelnek a gazdálkodók, az ajánlatoknak körülbelül a harmada valósul meg, és váltani is lehet a különböző eszközök között. Mindannyian úgy látják, hogy a vevők előbb igyekeznek összegyűjteni a pénzt, mert ilyen magas kamatokkal nem nagyon vállalkoznak hitelfelvételre. A pályázatot két év alatt kell megvalósítani, úgyhogy még van idő, csak azoknak kell figyelniük a határidőre, akik olyan berendezést választottak, aminek hosszabb a szállítási határideje.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu