0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Diplomaátadó ünnepség Debrecenben

A diplomaátadó alkalmából nyilvános ünnepi tanácsülést tartottak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán június 30-án.

Részt vett rajta többek között Harsányi Endre egyetemi tanár és rektorhelyettes, Stündl László egyetemi tanár és dékán, Veres Szilvia egyetemi tanár, tudományos dékánhelyettes, Sipos Péter egyetemi tanár, oktatási dékánhelyettes és Kovács Béla egyetemi tanár, általános dékánhelyettes. A Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatát annak elnöke, Csont István képviselte.

Stündl László ünnepi köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy idén ünneplik a debreceni agrár-felsőoktatás fennállásának 155. évfordulóját, és hogy ez idő alatt kiváló gazdasági és agrárszakemberek generációi nevelkedtek az intézményben. Színvonalas munkájukat példázza, hogy a világ felsőoktatási intézményeit tudományterületenként rangsoroló lista agráros részében immár ötödik éve a legjobb 200-250 között található a legjobb hazai intézményként. A dékán felhívta rá a figyelmet, hogy a kar oktatási és kutatási tevékenységében meghatározó szerepet szánnak a gyakorlatorientáltságnak és tehetséggondozásnak.

Sikeresen működik a karon a duális képzés, hallgatóik közel negyven együttműködő mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás közül választhatnak, amelyeknél tanulmányi idejük felét töltik.

Folyamatosan fejlesztik a kar oktatási kínálatát. A klasszikus alap- és mesterképzés mellett ma már az osztatlan 5 éves agrármérnökképzésben is avatnak diplomásokat. Nagy az igény a posztgraduális és rövid idejű képzéseikre. A mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki BSc és az új precíziós mezőgazdasági, halgazdálkodási, növényvédelmi szakképzés mellett a természetpedagógiai szakirányú továbbképzésük is igen népszerű. Új lehetőség a növényvédelmi drónpilóta-oktatás. A képzések fejlesztését folyamatosan a hazai és nemzetközi trendekhez és a piaci igényekhez igazítják. Az állategészségügyi mérnöki BSc-képzést és az élelmiszerhigiéniai mérnöki MSc-képzést ősszel indítják, a mezőgazdasági mérnöki alapképzésben pedig kettős diplomát adó képzést indítottak az Anconai Egyetemmel közösen.

Tudományos tevékenységük célja és mottója a versenyképes agrárium, az integrált fejlesztés és tudásmegosztás, az eti­kus élelmiszer-előállítás, valamint a környezeti fenntarthatóság támogatása.

A kar az elmúlt évek eredményei alapján egyetlen agrárosként, „Agrár- és Élelmiszer Innovációs Debreceni Egyetemi Kutatási Infrastruktúra hálózat” néven bekerült a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra top 50 szervezet közé. Az utóbbi öt évben konzorciumi együttműködésben 12 nagyobb innovációs és alkalmazott kutatás-fejlesztési, valamint három beruházási projektet valósítottak meg, amelyek összértéke meghaladta a 6,8 milliárd forintot. Jelenleg hét 3-4 éves fejlesztési projektre koncentrálnak, amik hazai finanszírozásúak, és vállalati partnerekkel közösen valósítanak meg. Ezek az élelmiszerlánc egészét felölelik, és összértékük közelíti a 6 milliárd forintot. Mindegyiknek a versenyképesség javítása a célja, miközben a termelés fenntarthatóságára is nagy figyelmet fordítanak.

A végzős hallgatók közül 21-en kaptak kitüntetéses, 32-en kiváló, 42-en jeles oklevelet.

Az egyetem tiszteletbeli docensi címet adományozott Torbik Ákosnak, aki a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmerőző Nonprofit Kft. projekt- és marketingosztályát vezeti, valamint Várszegi Gábornak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága vezetőjének.

Tanévzáró pallagon

A Balásházy János Debreceni Egyetem Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma tanévzáróját június 23-án tartották. Az ünnepségen Nagyné Bíró Edit elmondta, hogy idén 622 diák tanult az intézményben, akik közül százan tettek érettségit. A gazdasági, sport­edzői és -szervezői, pénzügyi-számviteli, logisztikai, technikusi, mezőgazdaság technikusi, mezőgazdaság technikusképzési, földmérő, földügyi és térinformatikai, kertészeti és egészségügyi szakon végzettek mellett 35 ötödéves tett technikusi vizsgát. Az idei felvételin 220 első osztályost vettek fel, és ők már részt vehetnek az idén induló okleveles technikusi képzésben.

A tanévzárót nem a hagyományos helyszínen, hanem a kollégium mellett tartották meg, mert az iskolát 500 millió forintos költségvetéssel teljesen felújítják a nyáron.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság