0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Fókuszban a választékbővítés

Idén is gazdag kínálat és nagy érdeklődés jellemezte a dísznövényes cégek hagyományos nyári szaporítóanyag-kiállítását. Az immár 12. alkalommal megrendezett találkozón a hazai forgalmazók a fajtaújdonságok bemutatása mellett technológiai információkkal, a legfrissebb nemzetközi piaci tapasztalatokkal és ötletekkel is ellátták, segítették már meglévő és új partnereiket.

A Szirom Kft. standján a Kientzler, Florensis, Grains Voetz és Pvd Haak cégek fajtaújdonságaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A hazai vállalkozás csak petúniából már több mint száz fajtát forgalmaz, mivel a viszonylag könnyen nemesíthető fajból óriási a fajtakínálat. Calibrachoából is kiforrott a választékuk, csakúgy, mint a néhány éve a kínálatukban megjelent Scaevolából, amelyből folyamatosan érkeznek az új, rövidebb tenyészidejű fajták, a Surdiva sorozat is több elemmel bővült idén.

Folyamatosan nő az érdeklődés az évelők iránt, a cég az eddigi tapasztalatok alapján az egynyári és balkonnövények mellé illeszthető őszi és tavaszi „kezdőcsomaggal”, azaz növény­ültetési javaslatokkal támogatja azokat a kertészeket, akik évelők termesztését tervezik.

Több olyan Saxifraga- és Aubrieta-fajtát is ajánlanak, amelyek őszi ültetésből tavasszal értékesíthetők, ám télen nem igényelnek fűtést, és ugyanolyan, vagy akár magasabb árban értékesíthetők, mint például a muskátli. A Szirom Kft. kínálatában fontos szerepet tölt be a Salvia, idén több új zsályafajtájuk került a piacra. Levendulából új fajtát nem, azonban új technológiai tippeket tudnak adni a sikeres termesztéshez. Szegfűsorozatuk különbözik a többi cég kínálatától, mivel elsősorban szabadföldön is áttelelő, szimpla virágú fajtákat ajánlanak. Az olyan, szinte „retro” növényekből is tudnak fajtaújdonságot mutatni, mint az Achillea, most éppen alacsony, kompakt növekedésű cickafarkfajtával jelennek meg a piacon.

Hő- és szárazságtűrő újdonságok

A Plant Alliance Hungary Kft. a Beekenkamp és PanAmerican Seeds nemesítő- és szaporítóanyag-termelő cégek fajtaújdonságait vonultatta föl standján.

Az Impatiens Beacon három-négy éve található meg a PanAmericanSeeds választékában.

A peronoszpórával szemben igen toleráns növények nyolc színben érhetők el, újdonság a sorozatban a rózsaszín Lipstick. A cég vetőmag-keverékeket is kínál, mindegyiket egy még működő világítótoronyról nevezték el, az idei új keverék a Pearl Island. A Pan American Seeds új Hula begóniasorozata terjeszkedő, erősen elágazó habitusú, gazdagon hozza apró virágait, ámpolnákba vagy kisebb cserepekbe javasolják az ültetését. A begónia egyébként tálcás palántaként is jelen van a szortimentben. A Beekenkamp saját nemesítésű Labella dáliasorozata hatalmas színválasztékban érhető el a Plant Alliance kínálatában is. Könnyen termeszthető, megbízhatóan és dúsan virágzik.

A cserépmérethez igazítva egy teljes sorozatot állítottak össze, a Gigante, a Majore, a Grande, a Medium és a Pikkolo nevek a méreteikre utalnak.

Az Osteo­spermum Sunny feltűnően szép virágokat hoz, hosszan virágzik, kompakt növekedésű, 10-14 centiméteres cserépben ajánlott a termesztése. A Pelargonium Choclate a PAC nemesítőcég muskátlifajtája. Három színben kínálják, a virágok nagyon szép kontrasztot alkotnak a levelekkel. Korán virágzik, közepes növekedési erély jellemzi. A Psenner nemesítőház Vista muskátlisorozatát tavaly mutatták be, idén újdonságként jelent meg a piacon a Mini Vista sorozat. Kicsit kisebb virágú, kompaktabb, jó hő- és szárazságtűrő, jól társítható más növényekkel.

Keresik az évelőket is

A Beppler Kft. standján a nagyvirágú petúniák kapták a főszerepet, de számos egyéb fajt is bemutattak. A Sprint szegfűsorozat már nem újdonság, 34-36. heti ültetéssel 10,5-12 centiméteres cserépben nőnapra készáru nevelhető belőle.

Nyolc színben kínálják a sorozat fajtáit, a kompakt növekedésű, szabályos alakú töveket az országban többnyire növe­kedésszabályozó nélkül is lehet termeszteni.

A telt virágú Rosalinda muskátli mellett idei újdonság a színjátszós, telt virágú Paperbloom fajta, 13 centiméternél nagyobb cserépbe javasolt ültetni.

A Beppler Kft. – hasonlóan a többi céghez – több, idén slágerszínnek számító rózsaszín fajtaújdonságot mutatott be. Ilyen például a Savanna muskátlisorozat új tagja, a Surviver. Újdonság az új dáliasorozatuk Picola és Purple változata is, ezek szimpla, de tenyérnyi nagyságú virágokat hoznak. Nagy bokrot nevelnek, ezért 17-19 centiméteres cserépbe javasolt az ültetésük. Mint minden új sorozat esetében, ehhez is komplett marketingtámogatást adnak: cserepet, etikettet és betűzőt.

A méltán híres Confetti Garden újdonsága a Bidens-fajták összeültetésével létrehozott Bidy Boom fantázianevű termék, 15-25 centiméteres cserépben célszerű termeszteni. A TikTok Calibrachoa-sorozatban idén a pasztellszínek dominálnak.

Nőnapra, illetve kora tavaszra, sőt akár még anyák napjára is időzíthető aggófűsorozat a Senecio Mandala, amit tavaly már teszteltek Magyarországon is, nagyon jól vizsgázott, igazán szép bokrot és nagy virágot nevelt.

Az évelők iránti igény a Beppler Kft.-nél is egyre nagyobb, nemcsak az energiaválság miatt, hanem azért is, mert az emberek mindinkább szeretnének tartós, több éven keresztül nevelhető növényeket ültetni. Az évelők közül a Coreopsis Solanna Golden Sphere nagy, 15-17 centiméteres cserépben nevelhető, teniszlabdányi virágú fajtáira hívták fel a figyelmet. Nagyon korán virágzó kasvirágújdonság az Echinacea Wild Romance.

A jó minőségre mindig van igény

A Szenttamási Kft. a holland HilverdaFlorist nemesítő és szaporítóanyag-előállító vállalat hazai képviselője. Kínálatában fontos szerepet tölt be az Alstroemeria. Bár vágott virágként hazánkban kevesen termelik, a jó minőségű, dekoratív virág jó áron értékesíthető, a virágkötők is szívesen dolgoznak vele. Szenttamásiné Horváth Jolán ügyvezető emellett a különösen hosszú ideig virágzó, nagyméretű, egyetlen visszatöréssel készárunak nevelhető Salvia Salgoon-sorozatra hívta fel a figyelmet.

A féltélálló zsályafajta gyors növekedésű, nagyobb kertekben, parkokban látványos, és imádják a beporzók.

Az Echinacea Moodz kasvirágsorozat szaporítóanyagát szövettenyésztéssel állítják elő, tenyészideje rövid, 17-19 centiméteres cserépben nevelve 12-14 hét alatt készáru nevelhető belőle. Hangsúlyos szerepet kapott a kínálatban a kerti gerbera, a Garvinea-sorozat, amelyet változatos színekben kínálnak. A Patio sorozat gerberáit nagyobb balkonokra, teraszokra ajánlott ültetni. A Royal sorozat remekül időzíthető, nagy cserépben nevelhető, nagyvirágú gerbera, ajándéknak is kiváló.

Szegfűújdonságokkal is megismerkedhettek az érdeklődők. A Beauties sorozatnak szabadföldre ültethető, illatos, nyírható, akár virágszőnyegként is nevelhető szegfűfajták a tagjai.

A Flow szegfűsorozat januári telepítésre ajánlott, magasabb hőigényű, főleg nyári értékesítésre alkalmas.

A nemesítőház Helleborus-fajtákból is széles kínálatot ajánl, orientalis, interspecifikus és niger típusokból egyaránt.

Szeptembertől kezdve késő tavaszig minden termelő megtalálja a saját kultúráihoz legjobban időzíthető fajtát. A gazdag színválaszték mellett a szakember azt is kiemelte, hogy ezek a fajták hőtoleránsok, bírják a hazai forró nyári időjárást, azonban a tűző nap ellen védeni kell a növényeket.

A Floretum Kft. a Syngenta Flower dísznövény-szaporítóanyagokat forgalmazza. Rizmayer Katalin ügyvezető igazgató számos újdonságot mutatott a standon. Tavaly vezették be a hazai piacon az izgalmas, különleges megjelenésű Rosebud Astrid fajtát, ami gyönyörű, rózsaszín rózsabimbókra emlékeztető virágaival igen nagy sikernek örvendett. Mára népi elnevezése is lett, rózsamuskátli néven emlegetik a termelők, akik közül egyre többen rendelnek az új fajtából.

Az interspecifikus muskátlik úttörőjének számító Calliope sorozat változatlanul népszerű, mellette megjelent a kissé kompaktabb, szintén interspecifikus Mojo sorozat, amely kisebb, gazdaságosabban termeszthető, de nagyon mutatós muskátli.

Jól viseli a meleget, ugyanakkor tavaszi termesztésben a hűvösebb időre sem érzékeny. Szép új színváltozat a Mojo Scarlet. Érdekes virágformájával hívja fel magára a figyelmet a Starry White muskátlifajta, a különlegesség akár ajándékként is megállja a helyét.

A Calibrachoa-nemesítésre nagyon nagy hangsúlyt fektet a cég. Új telt virágú Calibrachoa-fajták a Calibrachoa Callie, Double Pink és Double Pastel, tartósak és mutatósak. Érdekes és értékes növények közé tartoznak a dáliák. Pár évvel ezelőtt díjnyertes is volt a Sincerity sorozat, amely nagytermetű, gyerekfejméretű virágaival vonzza a tekintetet. Új bronznarancs változata is kapható már, ez a Dahlia Sincerity Coral Pink. A klímaváltozás miatt fontos a hőtűrő növényekre még nagyobb hangsúlyt fektetni, fogalmazott Rizmayer Katalin.

A Lantana ebből a szempontból nagy jövő előtt áll, noha még mindig méltatlanul alulértékelt.

Ugyanakkor a nemesítése nagyon aktív, több új, különleges formájú sétányrózsafajta is piacra került az elmúlt időszakban. A Lantana Bandolista sorozat tagjai csüngő, gömb alakú változatok, több különböző színben kaphatók, a Hot Blooded például egészen piros virágú.

A kiváló hőtűrők közé tartozik a begóniák közül a boliviensis típus. A Syngenta Bossa Nova sorozata évek óta bizonyítja, hogy jól viseli a forró nyarakat és a hűvöset is. Szép gömb alakú, csüngő habitusú növény, ámpolnába is ültethető, akár késő őszig virágzik. Az új, Deep Purple, Tradewinds és Yellow nevű Osteospermum-fajták egységesen, szabályosan növekednek és dúsan virágoznak. Különleges apró virágú petúniafajta a Petunia Itsy, a Bacopához hasonlóak a virágai. Mutatós, rengeteg virágot hoz, három színben – fehér, magenta és rózsaszín – kapható. Folyamatosan, nyár végéig, őszig virágzik.

Igazi áttörésnek számít a nemesítésben a tavasszal szabadföldbe ültethető Iberis Marmaid Lavender fajta, mivel 10-12 hét alatt készáru nevelhető belőle, a nagy virágok és különleges szín miatt várhatóan kedvelt növényújdonság lesz.

A Phlox Popstar erős bokrú, de nyúlásra hajlamos fajta, öt-hat színben kapható. Különleges és jó áron értékesíthető, exkluzív cserepes árunak nevelhető dísznövényújdonság lehet a Pentas Starcluster, amely magonc és dugványos változatban is kapható.

A Dobay Kertészet a muskátli és balkonnövények szaporítóanyagának termesztése és forgalmazása mellett kész növényeket is nevel. A kertészet három évvel ezelőtt bővítette fajtaválasztékát és extra minőségű évelők termesztésébe kezdett. A növények mennyiségét évről évre bővítik, idén a tavalyinak a kétszeresét ültették, ennek érdekében tovább növelték a szabadtéri termesztőfelületet is. Dobay Imre, a kertészet tulajdonosa továbbra is a Kientzler, a Florensis és a Danziger szaporítóanyagaiból neveli a növényeket, 12-estől egészen 21 centiméteres cserépméretig. Nyílt napjukat idén is megtartják szeptember 1–2. között.

A legfontosabb balkonnövény

A Bíró Zrt. is gazdag növényválasztékkal, friss katalógussal, színes tájékoztató anyagokkal várta a standjukat felkereső szakembereket.

A társaság vezetője, Bíró Zoltán elmondta, idei bemutatójukon nagyobb hangsúllyal igyekeztek rámutatni azokra a szárazságtűrő fajokra, amelyek eredményesen termeszthetők, és a végfelhasználó vásárlóknál is jól teljesítenek a legutóbbi nyarainkra jellemző forróságban, szárazságban.

Szép számban állítottak ki interspecifikus muskátlifajtákat, sétányrózsákat, begóniákat. Kész vegyes beültetések sorát is felvonultatták. Az ilyen típusú, rendkívül dekoratív összeállításokhoz szakmai segítséget is nyújtanak. Bíró Zoltán megjegyezte, hogy az utóbbi években nagyot léptek az egyes begóniatípusok nemesítésében. Szinte minden helyszínre, felhasználási módra, méretre, fényviszonyra, időjárási körülményre létezik már alkalmas kültéri faj/fajta a szobanövényként termeszthetők mellett. A begóniák bizonyították rendkívül széles tűrőképességüket, népszerűségük felzárkózott a muskátlikhoz, de még nem előzte meg azokat. A muskátlik töretlenül őrzik vezető szerepüket a balkonnövények rangsorában. Változott az Impatiens-szaporítóanyag iránti igény is, a korábban népszerű magról vethető fajtákat megelőzték a dugványról szaporíthatók, köszönhetően a megjelenésüknek és a kiváló kültéri tulajdonságaiknak.

A SunPatiens sorozat tagjai strapabírók, robusztusak és fáradhatatlanul nyílnak egész nyáron – akár tűző napon, akár félárnyékban.

Kevés gondozást igényelnek, ideálisak nagyobb felületek beültetésére. A virág­ágyi balkonnövények közül jellemzően az alacsony hőigényű, kevés munkaerővel, költséggel fenntartható fajták a legkeresettebbek, ezekből is rendelkeznek nagy választékkal.

A Selecta szegfűfajtái közül kiemelte az Oscar sorozatot, az szerinte a világ vezető cserepes szegfűi közé tartozik. Az egyöntetű fajtasor 6-12 centiméteres cserépben termeszthető. Minden tagja egyszerre virágzik, növekedésben, megjelenésben, termesztési tulajdonságban is megegyeznek. Az egynyári- és balkonnövény- értékesítéssel kapcsolatban megjegyezte, újabban témakör köré csoportosítják a növényeket és arra építik föl a marketinget.

Forrás: Kertészet és Szőlészet