0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Etessünk nárciszt a kérődzőkkel!

A tavasszal nyíló csodálatos nárciszok eddig ismeretlen tulajdonságára világítottak rá a tudósok: egyik alkotórészét a haszonállatok takarmányába keverve csökkenthető a metánkibocsátás.

Wales nemzeti virágának egészen meglepő haszna lehet. A második leggyakoribb üvegházhatású gáz a szén-dioxid után a metán. Az egyik fő forrása pedig a kérődző haszonállatok által felböfögött gázok. A nárciszokból kivont egyik összetevő azonban akár a harmadával is csökkentheti ennek mennyiségét, ha a szarvasmarhák takarmányához adják.

Az Egyesült Királyság által kibocsátott metán fele a tehenekhez köthető, míg a világ globális üvegházhatású gázkibocsátásának 14 százalékát teszi ki, legalábbis a BBC szerint.

A Skót Vidéki Főiskola tudósai sikeresen kivonták a nárciszból a hemantamin nevű vegyületet. Ezt a laboratóriumban egy mesterséges tehéngyomorhoz adva azt találták, hogy akár 30 százalékkal is csökkentheti a gázkibocsátást.

Már élesben is tesztelik az új takarmányadalékot, többek közt Andrew Evans gazdaságában is, Welshpoolban. A gazda nagy örömmel vesz részt a kutatásban, és bízik benne, hogy ezzel is hozzájárul a metánkibocsátás csökkentéséhez, amivel hosszú távon csökkenthető lesz a környezeti terhelés.

Abi Reader, a wales-i gazdaszövetség elnökhelyettese szerint igen ígéretes ez a mostani kutatás, de fontos, hogy gondosan dokumentálják és kiértékeljék az eredményeket.

„Állattenyésztőkként egyértelműen várjuk azokat a különböző alternatív lehetőségeket, melyekkel csökkenthető a metánkibocsátás” – hangsúlyozta.

„Biztosnak kell lennünk abban, hogy ezek (a takarmánykiegészítők) biztonságosan etethetők, gazdaságosan alkalmazhatók, és tényleg csökkentik a metánkibocsátást.”
Forrás: BBC