0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 6.

Maximalizáljuk memóriaműködésünk tápanyagokban gazdag étrenddel

Kutatások bebizonyították, hogy a memóriafunkciók maximalizálásának képessége összefügghet azzal, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Ha olyan étkezési tervet követük, amely egészségesebb étrendi zsírokat és fitonutriensekben gazdag növényi élelmiszerek sokaságát biztosítja, az pozitívan befolyásolhatja az egészséget.

A fitonutriensek olyan, bizonyos növényekben található anyagok, amelyekről úgy vélik, hogy jótékony hatással vannak az egészségre, és segítenek megelőzni bizonyos betegségeket.

A tanulmányok szerint, amelyik étel jót tesz a szívnek, az jót tehet az agynak is.

A megfelelő memóriaműködés érdekében lehet, hogy az a legjobb választás, ha lemondunk az egészségtelen zsírokról, és megfelelő mennyiségű növényi alapú élelmiszert iktatunk be az étrendünkbe.

A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és hüvelyesekben, halakban, egészségesebb zsírokban, gyógynövényekben vagy magvakban gazdag étrend fokozza az agy memóriaműködését.

Gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmúak, amelyek megvédhetik az agyat az oxidatív károsodástól, és megelőzhetik a korai öregedést és a memóriakárosító demenciát. Az áfonya gazdag forrása az antociánnak és más flavonoidoknak, amelyek javíthatják az agyműködést.

A szőlő tele van resveratrollal, egy memóriaerősítő vegyülettel, valamint gazdag polifenolokban, amelyek elősegíthetik az agyműködést.

A görögdinnye magas koncentrációban tartalmaz likopint, egy másik erős antioxidánst. A görögdinnye emellett jó forrása a folyadéknak is, ami jótékonyan hat az agy egészségére. Még egy enyhe dehidratáció is csökkentheti a szellemi energiát és ronthatja a memóriát.

Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírban gazdag gyümölcs, amely javítja a memória működését, mivel segít javítani a vér koleszterinszintjét, ha mértékkel fogyasztjuk a telített zsírok helyett.

Zöldségek

A cékla gazdag nitrátokban, egy olyan természetes vegyületben, amely tágítja az ereket, így több oxigén dús vér jut az agyba.

A sötét, leveles zöldek antioxidánsaikról, például a C-vitaminról ismertek, és bizonyítottan csökkentik az időskori memóriavesztést. A leveles zöldek folsavban is gazdagok, amely a gyulladás csökkentésével és az agy vérkeringésének javításával segíthet a megfelelő memóriaműködés megőrzésében.

Teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek

A kuszkusz, a csicseriborsó, a zab, az édesburgonya és a fekete bab remek példák az összetett szénhidrátokra.

Mivel az agysejtek a szénhidrátokból származó glükózzal működnek, és nem tárolják a felesleges glükózt, ezért folyamatos ellátásra van szükségük.

Az összetett szénhidrátok megfelelő agyi tápláléknak számítanak, mivel lassú, tartós glükózellátást biztosítanak. Hosszabb ideig tart az anyagcseréjük, és magas a folsavtartalmuk.

Tenger gyümölcsei

A zsíros halak, például a lazac, a pisztráng, a makréla, a hering és a szardínia egészséges omega-3 zsírsavakban gazdagok, mely a szív egészségére is pozitív hatással van. Ezek heti egy-két alkalommal fogyasztva bizonyítottan javítják a memóriát. Az omega-3 zsírsavak nem befolyásolják az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszintet, és csökkenthetik a trigliceridszintet.

A kagylók és rákfélék, például az osztriga, a kagyló, a rák, a garnélarák és a homár jó forrásai a B12-vitaminnak, amely részt vesz a memóriavesztés megelőzésében.

Egészségesebb zsírok

Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírokat biztosít, amelyek segíthetnek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, ha telített vagy transzzsírok helyett használjuk őket.

Az extra szűz olívaolaj a legkevésbé feldolgozott típus, amely a legmagasabb antioxidáns szinttel rendelkezik.

A diófélék az omega-3 zsírsavak forrásai, amelyek csökkentik a trigliceridszintet, javítják az érrendszer egészségét, mérséklik a vérnyomást és csökkentik a véralvadást.

Gyógynövények vagy magvak

A kakaómagok gazdag forrásai a flavonoid antioxidánsoknak, amelyek különösen fontosak az LDL-koleszterin okozta károsodás megelőzésében, az artériák bélésének védelmében és a vérrögök kialakulásának megakadályozásában. A kakaó arginint is tartalmaz, egy olyan vegyületet, amely fokozza az erek tágulását.

A rozmaring és a menta ugyanabba a gyógynövénycsaládba tartozik. A rozmaringról kimutatták, hogy fokozza az agy vérellátását, javítja a koncentrációt és a memóriát. Míg a borsmenta aromája bizonyítottan javítja a memóriát.

A szezámmag gazdag forrása a tirozin nevű aminosavnak, amely az agy éberségéért és a memória élesen tartásáért felelős neurotranszmitter, a dopamin előállításához szükséges.

A szezámmag cinkben, magnéziumban és B6-vitaminban is gazdag, amelyek szintén részt vesznek a memória működésében.

A sáfrány bizonyítottan pozitívan hat az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő egyénekre.

A koleszterinszint, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására irányuló életmódbeli változtatások, valamint a dohányzás mellőzése, a napi séták és a testsúly egészséges tartományban tartása szintén segíthet a memóriafunkciók megőrzésében.

Forrás: americanmilitarynews.com