A fitonutriensek olyan, bizonyos növényekben található anyagok, amelyekről úgy vélik, hogy jótékony hatással vannak az egészségre, és segítenek megelőzni bizonyos betegségeket.
A megfelelő memóriaműködés érdekében lehet, hogy az a legjobb választás, ha lemondunk az egészségtelen zsírokról, és megfelelő mennyiségű növényi alapú élelmiszert iktatunk be az étrendünkbe.
A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és hüvelyesekben, halakban, egészségesebb zsírokban, gyógynövényekben vagy magvakban gazdag étrend fokozza az agy memóriaműködését.
Gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmúak, amelyek megvédhetik az agyat az oxidatív károsodástól, és megelőzhetik a korai öregedést és a memóriakárosító demenciát. Az áfonya gazdag forrása az antociánnak és más flavonoidoknak, amelyek javíthatják az agyműködést.
A görögdinnye magas koncentrációban tartalmaz likopint, egy másik erős antioxidánst. A görögdinnye emellett jó forrása a folyadéknak is, ami jótékonyan hat az agy egészségére. Még egy enyhe dehidratáció is csökkentheti a szellemi energiát és ronthatja a memóriát.
Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírban gazdag gyümölcs, amely javítja a memória működését, mivel segít javítani a vér koleszterinszintjét, ha mértékkel fogyasztjuk a telített zsírok helyett.
Zöldségek
A cékla gazdag nitrátokban, egy olyan természetes vegyületben, amely tágítja az ereket, így több oxigén dús vér jut az agyba.
A sötét, leveles zöldek antioxidánsaikról, például a C-vitaminról ismertek, és bizonyítottan csökkentik az időskori memóriavesztést. A leveles zöldek folsavban is gazdagok, amely a gyulladás csökkentésével és az agy vérkeringésének javításával segíthet a megfelelő memóriaműködés megőrzésében.
Teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek
A kuszkusz, a csicseriborsó, a zab, az édesburgonya és a fekete bab remek példák az összetett szénhidrátokra.
Az összetett szénhidrátok megfelelő agyi tápláléknak számítanak, mivel lassú, tartós glükózellátást biztosítanak. Hosszabb ideig tart az anyagcseréjük, és magas a folsavtartalmuk.
Tenger gyümölcsei
A zsíros halak, például a lazac, a pisztráng, a makréla, a hering és a szardínia egészséges omega-3 zsírsavakban gazdagok, mely a szív egészségére is pozitív hatással van. Ezek heti egy-két alkalommal fogyasztva bizonyítottan javítják a memóriát. Az omega-3 zsírsavak nem befolyásolják az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszintet, és csökkenthetik a trigliceridszintet.
A kagylók és rákfélék, például az osztriga, a kagyló, a rák, a garnélarák és a homár jó forrásai a B12-vitaminnak, amely részt vesz a memóriavesztés megelőzésében.
Egészségesebb zsírok
Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírokat biztosít, amelyek segíthetnek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, ha telített vagy transzzsírok helyett használjuk őket.
A diófélék az omega-3 zsírsavak forrásai, amelyek csökkentik a trigliceridszintet, javítják az érrendszer egészségét, mérséklik a vérnyomást és csökkentik a véralvadást.
Gyógynövények vagy magvak
A kakaómagok gazdag forrásai a flavonoid antioxidánsoknak, amelyek különösen fontosak az LDL-koleszterin okozta károsodás megelőzésében, az artériák bélésének védelmében és a vérrögök kialakulásának megakadályozásában. A kakaó arginint is tartalmaz, egy olyan vegyületet, amely fokozza az erek tágulását.
A rozmaring és a menta ugyanabba a gyógynövénycsaládba tartozik. A rozmaringról kimutatták, hogy fokozza az agy vérellátását, javítja a koncentrációt és a memóriát. Míg a borsmenta aromája bizonyítottan javítja a memóriát.
A szezámmag cinkben, magnéziumban és B6-vitaminban is gazdag, amelyek szintén részt vesznek a memória működésében.
A sáfrány bizonyítottan pozitívan hat az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő egyénekre.
A koleszterinszint, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására irányuló életmódbeli változtatások, valamint a dohányzás mellőzése, a napi séták és a testsúly egészséges tartományban tartása szintén segíthet a memóriafunkciók megőrzésében.