A megfelelő étrend és az ahhoz kapcsolódó alapanyagok megválasztása jelentős szerepet játszik az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Az élelmiszertermelés kibocsátásának körülbelül 57%-a az állati eredetű termékeknek tulajdonítható, amelyek szénlábnyoma nagyjából kétszer akkora, mint a növényi eredetű élelmiszereké.
Az új irányelv szerint az állati eredetű termékek fogyasztását korlátozni kell, például hetente legfeljebb 350 gramm hús bevitele a javasolt. Hasonlóképpen mérsékelni kell a tejtermékek, az alkohol és a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
2021-ben először jelent meg Dániában hivatalos étrendi irányelvek, melyek nemcsak az egészségesebb táplálkozáshoz akartak segítséget nyújtani a dán fogyasztóknak, hanem ahhoz is útmutatót adtak hogyan étkezzenek klímabarátabban. Ma az iránymutatások fontos részét képezik a dán kormány azon törekvésének, hogy 2030-ra 70%-kal csökkentsék az éghajlati lábnyomot.
Az egészség és a fenntarthatóság régóta összekapcsolódik, és a dán élelmiszeripar továbbra is új megoldásokat és termékeket kínál a globális élelmiszertrendekre válaszul.
Ugyanakkor egyre több fogyasztó keres olyan élelmiszereket, amelyek tápanyagban gazdagok, és fogyasztásuk javíthatják az egészséget és a jólétet. Az ilyen igények kielégítése folyamatos iparági innovációt igényel.
Dániában a tudományos intézetek, az egészségügyi civil szervezetek, az ipar és a kormány egyaránt szerepet játszanak azon megoldások kialakításában, amelyek javítják a fogyasztók egészségesebb élelmiszerekhez való hozzáférését.
Dánia hivatalos étrendi irányelveit itt találja, az új északi ajánlásokat pedig itt tekintheti meg.