0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Nagy a verseny a német biogáz piacon

Németországban van messze a legtöbb biogáz-létesítmény Európában. A 9000 üzem együttesen 5 GW energiát termel, ami 2,5 Paksi teljesítmény. 2000 és 2014 között a német biogáz-ágazat jelentős mértékben részesült a Megújuló Energia Törvény (EEG) támogatási rendszereiből. Amióta ezt a támogatási rendszert 2014-ben nagymértékben megszüntették, alig került sor telepítésre.

A kormány politikája súlyos nyomot hagyott a biogáz piacán: az energianövények (főleg kukorica) támogatása miatt a létesítmények többsége mezőgazdasági vállalatok része. 4-ből csak 1-nek van 500 kW-nál nagyobb teljesítménye. A német biogáz-energia 75%-a energianövényekből, illetve 18%-a trágyából származik.

Az EGK támogatása egy biogáz létesítményre 20 évre szólt, a létesítmények átlagéletkora 15 év. Ez azt jelenti, hogy számos létesítmény esetében új, jobb minőségű módszereket kell találni a jövedelmezőség megőrzésére.

A legfontosabb piaci hajtóerő jelenleg a biometán iránti növekvő kereslet, kezdetben az üzemanyagok, de a hagyományos gázhálózat irányából is. A német kormány arra kötelezte az üzemanyag-gyártókat, hogy 2030-ig 25%-kal kevesebb üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki, ami érdekessé és roppant jövedelmezővé teszi például a trágya erjesztését biometánra.

Forrás: Agroberichten Buitenland