0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Módosították a határidőt

Megállapodás született a holland virág- és dísznövény-nagykereskedők egyesülete (VGB), a Royal FloraHolland (RFH) virágtőzsde, valamint a Holland Virág­iroda (Bloemenbureau Holland, BBH) között.

Ugyan idén

áprilisban meghiúsult a virágiroda jövőbeni működésének anyagi hátterét biztosító, a virágkereskedőkre vonatkozó általános kötelezettségvállalási megállapodás bevezetése, mert azt sem a termelők, sem a kiskereskedők nem támogatták,

az egyeztetések folytatódtak, és az ágazat közös kommunikációjáért felelős Holland Virágiroda feladatainak újraértelmezéséről és irányváltásáról, valamint a kiskereskedők és termelők egyenlő versenyfeltételek alapján történő finanszírozásról végül megszületett a megállapodás. Az egyeztetések értelmében a BBH igazgatósága úgy döntött, hogy tevékenységük fókusza a szélesebb iparági kommunikációra helyeződik át, tehát a fogyasztói kommunikáció és kutatások mellett célzott tevékenységet folytatnak a holland, valamint a fontos európai értékesítési piacokon is. A következő időszakban az érdekelt felek kidolgozzák az új irányok további részleteit, és az egész ágazatra vonatkozó értékelési rendszert alakítanak ki, majd tovább vizsgálják a finanszírozási hajlandóságot is.

Ennek az időszaknak az áthidalására a Royal FloraHolland tőzsdei tanácsa úgy döntött, hogy 2024 helyett 2025. január 1-jére módosítják az új rendszer kialakításának határidejét.

(Mint arról a Kertészet és Szőlészetben korábban beszámoltunk, a Royal FloraHolland virágtőzsde idén jelentette be, hogy jövő év elejétől nem szedi be a tőzsdére szállító termelőktől és kereskedőktől a hozzájárulásokat, és nem is továbbítja azokat a virágirodának. A Royal FloraHolland intézkedésének fő oka az, hogy egyenlőtlen versenyfeltételek alakultak ki, mivel a „szabadúszók” anélkül profitáltak a kollektív tevékenységek hozzáadott értékéből, hogy fizettek volna érte.)

Forrás: Kertészet és Szőlészet/floraldaily.com