0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 3.

Rovarok oldják meg a bűnügyeket, ez kriminális

A rovarok előtt semmilyen gaztett sem marad rejtve: elfelejtett gyümölcs, eldobott szendvics, fedetlenül hagyott üdítő, kiszimatolják és igyekeznek eltűntetni a nyomokat. No, ezek még csak kisebb vétségek, de egyes emberek ezeknél sokkal súlyosabb dolgokat is hajlandók elkövetni. Balszerencséjükre a rovarok e galádságok felgöngyölítésében is jeleskednek.

Sokan azt hiszik, hogy mindenre gondolnak, amikor kitervelik a bűntényt. Abban bíznak, elég, hogy nem hagynak ujjlenyomatot, és úgy időzítik, hogy ne legyenek szemtanúk. Viszont a piciny rovarok szinte bárhol feltűnhetnek, és könnyen lebuktathatják az elbizakodott bűnözőt.

A középkor óta

A rovarok alkalmazása a bűnügyek megoldása során egyáltalán nem új keletű elgondolás. Az első feljegyzett incidens 1235-ben történt Kínában. Miután az egyik mezőn találtak egy éles fegyverrel meggyilkolt farmert, felszólítottak minden gyanúsítottat, hogy mutassák be a sarlóikat a nyomozóknak. Egyetlen eszközön sem volt látható nyom, ami az elkövetőre terelte volna a gyanút, mégis az egyik különösen vonzó volt a legyek számára, ez pedig bőven elegendő bizonyíték volt.

Amikor egyedül a rovarok ismerik az igazságot

A halál beállta után a sejtek elpusztulnak, majd az enzimek elkezdik szétszerelni azokat, tehát a test bomlásnak indul. A gasztrointesztinális traktusban jelenlévő baktériumok megkezdik a lágyszövetek pusztítását, miközben folyadékokat és gázokat termelnek. A testből kiszabaduló illékony molekulák vonzzák a rovarokat.

A kriminalisztikai vizsgálatokban leginkább érintett rovarok a legyek. Általában ők érkeznek elsőként a helyszínre, hogy lerakják a petéiket, majd a belőlük kifejlődött lárvák a szövetekkel kezdenek táplálkozni.

Bizonyos legyek csak a felszínen dolgoznak, azonban akadnak olyanok is, – mint például a koporsólegyek (Conicera tibialis) -, amelyek befurakodnak a talajba akár 30-100 cm mélyen, hogy petéiket a bomló testre helyezzék. Emberi maradványok jelenlétére utalhat, amikor valahol nagyszámú koporsólegyet észlelnek.

Az igazságügyi entomológusnak ezért a nyomozás során át kell kutatnia a holttestet, valamint a tetthely környékét, hogy a legyek fejlettsége alapján következtetni tudjon a halál beálltának idejére.

A rovarok szívesen „fecsegnek”

Például az elkövetés helyszínéről, mely sok esetben különbözik attól a helytől, ahol a megtalálják a testet. Az entomológusok a különböző ízeltlábúak elterjedése alapján határozzák meg a bűnelkövetés pontos helyszínét.

A törvényszéki rovartan további sztárjai

Miután a nedvesebb szövetekért rajongó legyek elvégzik a piszkos munka rájuk eső részét, meglátogatják a holttestet a szárazabb jellegű maradékokra pályázó bogarak (pl. hullabogarak, holyvafélék).

Darazsak, atkák, baktériumok szintén gyakran hozzájárulnak a bomláshoz, és felhasználhatók a post mortem intervallum becsléséhez. A hangyák ellenben képesek összejátszani a gyilkossal, és egy kicsit megzavarni a nyomozást azzal, hogy megeszik a légypetéket és lárvákat, amivel lassítják a holttest bomlásának sebességét.

Milyen esetekben segíthetnek a rovarok?

A tetthely és a bűnelkövetés időpontjának beazonosításán túl utalást kaphatunk arra, hogy háborgatta-e valaki a testet, talán éppen visszatért hozzá a tettes. A rovarok közreműködésével elkülöníthetők az erőszakos halálesetek, az öngyilkosságtól, és a természetes haláltól. Nézzünk egy valós esetet arról, hogyan működik ez a gyakorlatban:

Egy férfi eltűnését jelentették 2003 novemberében Anglia északi részén. Holttestét körülbelül két és fél hónappal később, 2004 februárjában fedezték fel egy mély árokban, az otthona közelében. A patológus úgy becsülte, hogy két-három héttel a felfedezés előtt halt meg. Egy igazságügyi rovarszakértő azonban a testen lévő feketearcú dongólégy (Calliphora vomitoria) lárváit és bábjait megvizsgálva a halál beálltát november 27-28. körülre saccolta, plusz-mínusz egy hét. Végül kiderült, hogy a férfi még valószínűleg az eltűnésének napján (november 19.) az árokba zuhant és végzetes gerinctörést szenvedett.

A rovarok továbbá közvetve tanúskodhatnak kiszolgáltatott helyzetben lévők (idősek, gyerekek, háziállatok) bántalmazása, elhanyagolása, árufertőződés, és illegális vadászat esetén is.

Ravatalozók peres eljárásba keveredhetnek, ha a holttesteket a nem megfelelő ellátás miatt ellepik a rovarok.

A törvényszéki rovartan a bűnügyi nyomozás feltörekvő eszköze. Nem is csoda, hiszen rendkívül izgalmas, amikor a rovarok vallanak a gyilkosság helyszínéről vagy tisztázzák annak időpontját. Tőlük gyakran pontosabb eredmény nyerhető, mint az egyéb módszerekkel történő vizsgálódások során.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu