0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Elégséges nedvesség áll rendelkezésre a talajban

Az elmúlt napokban bár jelentősen csökkent a csapadék a múlt hét második feléhez képest, de még mindig többfelé fordultak elő esők, záporok. Ez az időjárás számos növényi kórokozó számára nyújtott kedvező körülményeket, a talaj nedvességtartalma azonban az évszakhoz képest kedvezően alakul. A következő napokban száraz időre van kilátás, a hétvégétől a hőmérséklet is jelentősen emelkedik.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

A múlt hét második felében országszerte kiterjedt záporok, többfelé felhőszakadással és kártevő széllel együtt járó zivatarok voltak jellemzőek, és

bár a héten csökkent a csapadékhajlam, hétfőn és szerdán még többfelé előfordultak esők, záporok, zivatarok, de ekkor már csak elvétve esett 10 mm-t meghaladó mennyiség.

Az elmúlt tíz nap csapadékösszege így az ország északnyugati felén nagy területen, de néhol a Tiszántúlon is meghaladta az 50 mm-t, a legcsapadékosabb nyugati és északi tájakon a 100 mm-t is, ráadásul Szombathely tágabb térségében júliusban is 100 mm-t meghaladó mennyiség hullott. Az elmúlt harminc nap csapadékmennyiségében elég nagy különbségek alakultak ki az országban, míg az említett nyugat-magyarországi területeken 200 mm körüli mennyiség esett, addig az Alföldön helyenként csak 40 mm.

A talajok felszín közeli része továbbra is telítettség közeli állapotban van, a középső és mélyebb rétegekben azonban már vannak szárazabb területek az Alföldön, de kritikusan száraz talaj sehol sem jellemző.

A hőmérséklet az elmúlt napokban 3-6 fokkal, vagyis jelentősen hűvösebben alakult az ilyenkor szokásosnál. A múlt pénteken és szombaton a keleti, délkeleti tájakon még 34-37 fokig melegedett a levegő, miközben az ország nyugati részén már csak 19-22 fokot mérhettünk.

Vasárnaptól országszerte lehűlt az idő, és csak 20-25 fok közötti maximum értékek a jellemzők, bár hétfőn északon, északon, északnyugaton nagy területen 20 fokig sem melegedett a levegő. A hajnali lehűlés szerdán volt a legerősebb, ekkor a középső és keleti országrészben 10 fok alá esett vissza a hőmérséklet.

A kalászosok aratása befejeződött, a tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A hosszabban kint maradt termés már többször megázott, a minősége így egyre romlott.

A folytatásban a csütörtök délelőtt átvonult gyenge hidegfront mögött pénteken még az ilyenkor szokásosnál hűvösebb időben lesz részünk 25 fok körüli maximum értékekkel, szombattól azonban jelentősen melegszik az idő, a hétvégén már 25-30 fok között alakulnak a csúcsértékek, a jövő hét első felében pedig nagy területen 30 fok fölötti kánikulára számíthatunk.

Elszórt eső, zápor, esetleg zivatar csak ma (csütörtök) délután illetve este várható, a következő napokban száraz időben lesz részünk, csak a jövő hét közepén lehetnek ismét szórványos záporok. A hőmérséklet emelkedésével a levegő relatív nedvességtartalma is csökkenni fog, de nagyobb területre kiterjedő légköri aszály a jövő hét első felében sem valószínű. A felszín közeli talajréteg péntektől országszerte száradni, szikkadni fog. A növényvédelmi munkákat élénk széllökések napközben is csak kevés helyen zavarhatják. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu