0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Rovarbarát mezőgazdaság

A "Rovarok támogatása a mezőgazdasági tájakon" (FInAL) elnevezésű projektben a Bad Griesbach környéki gazdálkodók innovatív intézkedéseket tesztelnek. Virágos rétekkel, színes köztesnövényekkel, vegyes kultúrákkal vagy a biogázkukorica alternatívájaként virágzó növényekkel teszik vonzóbbá a rovarok számára a földjeik élőhelyét- adta hírül a fruitnet.com.

Amint arról a Bajor Állami Mezőgazdasági Intézet (LfL) beszámol, a projektet Németország-szerte három tájegységen valósítják meg és kísérik figyelemmel tudományosan: Brandenburgban, Alsó-Szászországban és Bajorországban a gazdálkodók és a tudósok közösen ötletelnek, figyelik meg azok megvalósítását és fejlesztéseket dolgoznak ki. Az eszmecsere helyszíni látogatások, tervezési megbeszélések vagy workshopok keretében zajlik.

A nyílt együttműködés híre egyre terjed: Németországból, Ausztriából, Szerbiából, Szlovéniából és Svájcból érkezett „innovációs tanácsadók” idén már kétszer is meglátogatták az LfL egyik alprojektjét az alsó-bajorországi Ruhstorf an der Tottban.

A projekt sikerét az adja, hogy inspiráló megközelítésekben dolgozik együtt a tudományos közösség és az aktív helyi gazdálkodók. Valamint a gyakorlatban megvalósított projekt eredményeit mindenképpen fel kell használni a politikai döntéshozókkal való kommunikáció során

– vélik projekt résztvevői.

Nemcsak a kidolgozott ötletek jelentenek újdonságot, hanem a megvalósítási terület is: különálló kisebb területdarabok helyett egy egybefüggő, egyenként háromszor három kilométeres területen folyik a munka. A Bad Griesbach melletti alsó-bajorországi projektterületen 30 gazdálkodó vesz részt aktívan, akik a mezőgazdasági terület több mint kétharmadát művelik. A német Állami Mezőgazdasági Intézet úgy véli, ez azt mutatja, hogy milyen nagy a gazdák elkötelezettsége a rovarvédelem iránt, ha önként és szakmailag egyenrangúan tudnak fellépni a tudományos szakértőkkel.

 

Forrás: fruitnet.com