0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Mikrobiológiai diverzitás az almaleveleken

Az alma genetikai sokfélesége lehetőséget kínál arra, hogy válaszoljunk a jövő kihívásaira, köztük az új növényi betegségek megjelenésére és az éghajlatváltozásra. A júniusban indult AppleBIOME projekt keretén belül első ízben fogják az alma levelén vizsgálni a mikrobiológiai diverzitást. A vizsgálatba 600 almafajtát vonnak be.

A nagyszabású kutatássorozat új távlatokat nyit a fajtanemesítés előtt, és hozzájárul a biológiai sokféleség fenntartásához az almater­mesztésben, jelentette be a Laimburg Kutatóközpont. Az almát a világ minden táján termesztik, nagy gazdasági és kulturális jelentőséggel bír.

A fenntarthatóbb termelés és a piaci igények kielégítése érdekében új almafajtákra van szükség, melyeket nagyobb terméshozam, jobb alkalmazkodóképesség, valamint jobb gyümölcsminőség jellemez.

2016-ban Európa-szerte hat különböző termőhelyen telepítették el a 600 almafajtából álló gyűjteményt. 2017 óta folyamatosan vizsgálták és értékelték a növényi anyagot, mindenekelőtt a fajták genetikai háttere és a környezet kölcsönhatását, fogalmazott Walter Guerra, a Laimburg Kutatóközpont alma-munkacsoportjának vezetője. A júniusban indult AppleBIOME európai projekt lehetővé teszi az egyedülálló gyűjteményben az almafajták további paramétereinek vizsgálatát. Az agronómiai jellemzők, így a terméshozam, a gyümölcs minősége és a betegségekre való fogékonyság értékelése mellett először vizsgálják a leveleken jelen lévő mikroorganizmusok összességét, az úgynevezett mikrobiomot egy ilyen kiterjedt almafajta-gyűjteményben. A megszerzett ismeretek birtokában kiválasztott almafajták felhasználhatók a jövőbeni nemesítési programokban.

Forrás: fruchthandel.de/Kertészet és Szőlészet