0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

A Green Deal atyja, Frans Timmermans lemondott az EU biztosi posztjáról

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és a Green Deal atyja Brüsszelben benyújtotta lemondását. A közelgő holland parlamenti választásokon a PvdA/GroenLinks listáján a legesélyesebb miniszterelnök jelölt lesz.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke augusztus 22-én Brüsszelben benyújtotta lemondását. Ennek oka, hogy a holland szociáldemokraták (PvdA) és a zöldek (GroenLinks) közös választási listáján a első helyen indul a hágai parlamenti választáson. Timmermanst az európai zöld megállapodás (Green Deal) szellemi atyjának tekintik. Ő testesíti meg azt a kiterjedt uniós jogszabálycsomagot, amelynek célja, hogy Európát 2050-re klímasemlegessé tegye. Ez magában foglalta a farmtól asztalig stratégiát és az EU biodiverzitási stratégiáját is.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke megköszönte Timmermans „sok éves sikeres munkáját”, és azonnali hatállyal elfogadta lemondását.

Maroš Šefčovič szlovák EU-alelnök vesz át a Green Deal vezetői tisztségét.

Timmermans már 2023 júliusában bejelentette, hogy fel kívánja adni az Európai Bizottság alelnöki posztját, ha ő lesz a PvdA/GroenLinks piros-zöld lista első számú jelöltje. Ha kitöltené mandátumát akkor 2024. október 31-ig lenne az EU Bizottság tagja. Az általános parlamenti választásokat 2023. november 22-én tartják Hollandiában. Az Europe Elects által 2023 júliusában végzett választási felmérése alapján az öt legerősebb párt sorendjét 18,5%-kal a PvdaA/GroenLinks (szociáldemokraták/zöldek) vezetik. Eszerint Frans Timmermansnak, mint a jelenlegi listavezető első számú jelöltjének jó esélyei vannak, hogy ő legyen Hollandia következő miniszterelnöke.

Frans Timmermans a holland NOS-nak adott interjúban július 20-án a következőket mondta:

„Még nincs kész minden, de elérkezett a pont, ahonnan nincs visszatérés. A Green Deal azért jött létre, hogy maradjon.”

Von der Leyen bizottsági elnök szerint utódjának, Šefčovičnak elsősorban a zöld megállapodás végrehajtására kell koncentrálnia, miután a jogalap nagyrészt elkészült. Frans Timmermans az EU-ban sok gazdálkodó számára vörös posztó a zöld megállapodás kialakítására vonatkozó ötletei miatt. Az elmúlt hónapokban több gazda tüntetésen is bírálták a Green Deal kialakítását.

Forrás: Agrarheute