0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Javában dübörög a dinnyeszezon

A fogyasztói igényeket felmérték a termelők, így már nemcsak augusztus közepéig tart a dinnyeszezon, akár szeptember végéig is lehet friss magyar dinnyét kapni, kisebb súlyú, sőt magszegényváltozatban is. Ennek érdekében elindította dinnyefogyasztás-öszöntöző kampányát az AMC.

A jó dinnyének is kell a cégér, ezért az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum a STRAND Fesztiválon, a „Nyár, dinnye, szeletem” kampány keretében hívta fel a figyelmet a dinnyefogyasztás előnyeire, ahol a látogatók meg is kóstolhatták az ízletes gyümölcsöt.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a kampánymegnyitón elmondta, a hazai termőterület 2019 óta tartó csökkenése megállni látszik. A 2022-es 2400 hektáros görögdinnye-termőterület az idén 2800 hektárra bővült, így idén körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnyét és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnyét termeltek Magyarországon. A belföldi fogyasztás átlagosan 10 kg/fő/év körüli, így nagyjából mintegy 30 ezer tonna jelenti a dinnye-exportárualap.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az egészségtudatos életmód előtérbe kerülésére, és így az étkezési szokásaink változására hívta fel a figyelmet. A kényelmi szempontok itt is felértékelődtek, a kisebb méretű dinnyék, a sárga bélű, vagy a magszegény változatok váltak kelendővé, és ezt termelők is felismerték. Emellett felsorolta a dinnye az egészséges voltát: többek között A- C- és K-vitamint, valamint a rákmegelőzésben is szerepet játszó likopint tartalmaz. A sárgadinnye emellett béta-karotinnal is támogatja egészségünket, így mindkét dinnyetípus fogyasztása rendkívül kedvező.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu