0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Kétszáz csemegeszőlő-fajtát kóstolhattak meg az érdeklődők a hétvégén

Több mint 200 különböző fajtát ismerhettek és kóstolhattak meg az érdeklődők a II. Országos Csemegeszőlő Kiállításon és Versenyen szombaton Pécsen - közölte a szervező, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az MTI-vel.

Azt írták, hogy a csemegeszőlő-fajták népszerűsítése, a termesztés szakmai támogatása érdekében tavaly indított országos rendezvényen az idén csaknem húsz kiállító jelent meg portékáival.

Délelőtt a szakemberek előadásokon vehettek részt, amelyeken egyebek mellett a csemegeszőlő-termesztés hazai jelenéről és jövőjéről, az ökológiai gazdálkodásról, az ültetvényeket érintő kórokozókról, a szaporítási módszerekről és a mezőgazdasági drónokról szerezhettek hasznos információkat.

A látogatók több mint 200 különböző szőlőt kóstolhattak meg, a szakmai zsűri pedig megválasztotta a legszebb és a legnagyobb fürtöt, a legfinomabb, valamint a legnagyobb bogyóméretű szőlőfajtát is.

A közleményben kitértek arra: a csemegeszőlő-termesztés szakmai támogatására az utóbbi években egyre nagyobb az igény, a csemegeszőlő iránti érdeklődés országos szinten is fokozódik.

A rendezvényen aláírták a PTE és az Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Agrobiotechnikai Kara közötti együttműködési megállapodást, amely révén szorosabbá válik a két intézmény szőlőtermesztéssel és -nemesítéssel összefüggő tudományos és szakmai kapcsolata – áll a közleményben.

Forrás: MTI