0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Átlag feletti Ausztria 2023-as gabonatermése

Günter Griesmayr, az Agrarmarkt Austria (AMA) vezérigazgatója, a hagyományos betakarítási körképet adó sajtótájékoztatón ismertette, hogy a kiszámíthatatlan időjárás és a klímaváltozás kihívásai ellenére az osztrák gazdák átlagon felüli gabonatermést produkáltak.

Az idei gabonatermés (kukorica nélkül) 3,2 millió tonna körülire becsülhető, és a magasabb hektáronkénti hozam és az extenzív művelési terület miatt meghaladja az előző évi szintet. Az előre jelzett össztermelés (kukoricával) idén meghaladja az előző évit, 5,5 millió tonnával.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy

az őszi kalászosok termőterülete évek óta bővült a csökkenő nyári kalászos területek rovására.

Ennek fő oka a téli nedvesség jobb kihasználása, az ősztől a következő nyárig tartó lényegesen hosszabb vegetációs periódus, valamint a nyári hőség elkerülése.

Idén Ausztriában az ökológiai területek nagysága +7365 ha-ral meghaladja az előző három év növekedését. Ennek eredményeként idén 21%-ra emelkedett az osztrák termőföldek ökológiai aránya.

A kenyérgabona nagyobb betakarítása javítja a malomipar és a sütőipar amúgy is jó ellátottságát. Ausztriában 2023-ban 1,4 millió tonna kenyérgabona kerül piacra. A malomipar 810 000 t körüli kereslete így kényelmesen fedezhető a saját termelésből.

Lorenz Mayr, az AMA igazgatótanácsának elnöke a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy

az általában jó termés ellenére a regionális viharok, például Karintiában azt mutatják, hogy az egész év munkáját rövid időn belül tönkreteheti a heves esőzés, jégeső vagy vihar.

Christian Gessl, az AMA piaci szakértője ismertette, hogy a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb előrejelzései szerint a világ 2,297 milliárd tonnás gabonatermelése meghaladja az előző évit (+1,7%), az ukrajnai konfliktus okozta nehéz helyzet ellenére is meghaladja a korábbi, 2021/2022-es rekord mennyiséget. Az előrejelzések szerinti 2,306 milliárd tonnás fogyasztás meghaladja a termelést, ami azt jelenti, hogy a készletek némileg csökkenni fognak a kereskedelmi szezon végén.

Forrás: AMA/agrarjournalisten.at