0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 24.

Micsoda malacunk van! – Fogd a sertéshúst és fuss (a konyhába vele)

Nyáron a grillszezon sztárja, télen az ünnepek főszereplője, de az sem ritka, ha „csupán” főzelékfeltétnek fogyasztjuk a sertést, hiszen a magyar konyha népszerű, hagyományos húsféléjéről beszélünk.

Az egészségtudatos életmód előretörésével sokan úgy vélték, a sertéshús fogyasztása megcsappan majd, ám épp ellenkezőleg történt: a szakemberek is elismerik, hogy a benne található esszenciális zsírok, ásványi anyagok és fehérjék nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, az egészséges, energikus életmódhoz. Az Agrármarketing Centrum évek óta ösztönzi a sertéshús fogyasztását, de igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges elkészítési módokra, ötletes gasztronómiai fogásokra. Az ősz folyamán kóstoltatókampányt is szerveznek, ahol meg is mutatják, hogyan és hányféleképpen kerülhet asztalra a sertéshús.

A vöröshús nem vörös posztó

A vöröshúsok a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. A sertéshús tehát kitűnő választás, ha ásványi anyagok szeretnénk bevinni szervezetünkbe, fogyasztása kifejezetten ajánlott, ráadásul rendkívül változatosan elkészíthető.

Sertés a pácban

Ma már megdőlt az a nézet, hogy csak pörköltként vagy sült húsként kerülhet az asztalra a sertéshús, hiszen a grillezés térhódításával ma már bő olajban sütés nélkül, minimális zsíradék felhasználásával készíthetünk belőle remek fogásokat. A grillezés során a tápanyagok is jobban megmaradnak, az ilyen módon készített ételek általában kevésbé zsírosak, így a nyári hőségben sem jelentenek nagy terhet az emésztőrendszernek. Ráadásul ma már remek pácokkal tehetjük izgalmassá a grillételeket. A sertéshús ma már a trendi street food fogások között is előkelő helyen áll, gondoljunk csak a tépett malachús (pulled pork) népszerűségére.

A változatos táplálkozásban a sertéshúsnak is helye van

A sertéshús nagy mennyiségben tartalmaz vasat, A-, B-, D-vitaminokat, valamint a foszfor-, magnézium-, kálium-, cink- és a húskészítmények nátriumtartalma is említésre méltó. Magas a fehérjetartalma, így a sertéshúst nem szabad kihagyni a sportolók étrendjéből sem. A hazai és nemzetközi ajánlások alapján húsfélékből naponta maximum 2-3 egységet javasolt fogyasztanunk. A pontos mennyiség azonban függ az életkortól, a nemtől, illetve a fizikai aktivitástól is. Egy fejlődésben lévő, napi több órát sportoló kamasz fiúnak több egységre van szüksége naponta, mint egy ülő munkát végző, napi 30 percnél kevesebbet sportoló, felnőtt nőnek. A mennyiség mellett pedig nem szabad elfeledkezni a minőségről sem! Egy egységnyi hús és húskészítmény 100 g nyers, sovány, tisztított baromfi-, sertés-, marhahúst vagy 50 g sovány sonkát vagy egyéb zsírszegény felvágottat jelent. A sertéshúsnak igenis helye van az egészségtudatos táplálkozásban is, hiszen mértékkel fogyasztva mindazt az ásványianyag és fehérje mennyiséget biztosítja, amelyre szervezetünknek szüksége van.

Micsoda malacunk van! – kampány a sertéshúsfogyasztás népszerűsítéséért

A sertéshús fogyasztását évek óta népszerűsíti kóstoltató kampányokkal és médiamegjelenésekkel az Agrármarketing Centrum. A hazai hús minősége kiváló, hiszen rendszeresen ellenőrzik, ráadásul a rövid ellátási lánc miatt a lehető legfrissebb állapotban vásárolhatjuk meg az üzletek húspultjaiban. Az Agrármarketing Centrum 2023-ban is a „Micsoda malacunk van!” kampány keretében hívja fel a figyelmet arra, hogy a sertéshús, mértékkel fogyasztva az egészséges táplálkozás része, a benne található nélkülözhetetlen zsírok, ásványianyagok és vitaminok miatt.

A következő időszakban számos helyszínen kóstolhatják meg az ízletes sertéshúst, valamint tippeket kaphatnak az egészséges elkészítési módokra és receptekre is.

  • 2023. szeptember 2. XVI. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál, Soponya
  • 2023. szeptember 2-3. Kiskőrösi Szüret, Kiskőrös
  • 2023. szeptember 7-9. Bábolnai Gazdanapok
  • 2023. szeptember 9. Szigetköz belvárosa Fesztivál, Mosonmagyaróvár
  • 2023. szeptember 9-10. SVÉT 13.0, Környezetünk Értékei Fesztivál, Tata

2023. október 20-22. OMÉK, látványkonyha sertés ételekből (is), Budapest
Az Agrármarketing Centrum ezen kívül a közösségi média felületein népszerűsíti a sertéshús fogyasztását, 2023. decemberétől pedig nagyszabású médiakampány segítségével ajánlja a belőle készült fogásokat az ünnepi asztalra.

(x)

Forrás: Agrármarketing Centrum