0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A tűztövis károsítói

A rózsafélék családjába tartozó tűztövis díszcserjeként főleg a ragyogó őszi terméstömegével díszít. Manapság az egyik legkedveltebb díszcserje, a viszonylag igénytelen növényt bokornak és sövénynek is ültetik.

Sajnos a tűztövisnek (Pyracantha coccinea) is több károsítója van: a varasodás, a tűztövis-aknázomoly, tűztövis-gubacsatka, és ezek akár mindhárman egyszerre okozhatnak tüneteket.

 

A varasodást okozó gomba (Spilocaea pyracan­thae) már tavasztól fertőzheti a bokrokat. A leveleken feketés foltok jelennek meg, majd azokon – az almavarasodáshoz hasonló – sötét bársonyos bevonat alakul ki. A fertőzött levelek idő előtt lehullanak.

A kórokozó elsősorban a hajtásokat és a hajtásvégeket fertőzi meg, foltosodást, a bőrszövet parásodását okozza.
Egy bokron a tűztövis három károsítója
Varasodás foltjai a levélen

A legfeltűnőbb tüneteket a termésen láthatjuk. A gyümölcsök részlegesen vagy teljes felületükön megbarnulnak, megfeketednek, bőrszövetük megszárad, a bogyók összetöppednek. Erős fertőzés esetén az elfeketedett, száraz bogyófürtök miatt a bokrok elveszítik díszítőértéküket.

 

A gomba fertőzéséhez nedves levélfelület szükséges, párás, meleg időjárás kedvez a felszaporodásának. A fertőzött és lehullott levelekről a gomba vízcseppek segítségével tovább fertőzi a lombot. Ott, ahol rendszeres előfordul és gondot okoz, a hajtásnövekedés időszakában, valamint csapadékos időjárás esetén elengedhetetlen a kémiai védekezés.

Súlyos varasodásfertőzéstől elveszíti díszítőértékét a növény

Ha a bokrok közelében és alattuk szellős, gyommentes környezet van, az segíti a légmozgást, a pára gyors eltávozását. A tömegesen lehullott leveleket, fertőzött terméseket ajánlatos folyamatosan összegyűjteni és eltávolítani a területről. A kórokozó gomba elsősorban az élő fertőzött zöld leveleken telel át, ezért az ősz végi lemosó permetezésnek kiemelkedő jelentősége van a védekezésben.

Ezt követően a hajtásnövekedés idején, és később is a nedves, esős időszakok előfordulásakor ismételt permetezés javasolt. Védekezésre az almavarasodás elleni készítmények alkalmasak. Minden permetezésnél használjunk tapadásfokozó adalékanyagot is!

A tűztövis-gubacsatka (Aceria pyracanthi) az utóbbi időben egyre több helyen fordul elő. Kárképe nagyon könnyen felismerhető, az általa okozott gubacsok a levél mindkét oldalán előfordulnak. A feltűnő vörös foltok sok kerek gubacsból állnak.

Gubacsok a levélfonákon

A tűztövis-gubacsatkák nagyon apró (0,08-0,3 mm) rovarok, szabad szemmel nem láthatók. Nagyítva megfigyelhetjük, hogy óriási tömegben vannak jelen a gubacsokban. Két pár lábuk a fejtor alján helyezkedik el. Váltivarúak, szűznemzéssel szaporodnak. A kifejlett nőstény a rügypikkelyek alatt telel át. Tavasszal átvándorolnak a levelekre. Évente sok nemzedék fejlődik, egy levélen több ezer atka élhet.

Feltűnő a tűztövis-gubacsatka kárképe
Amennyiben súlyos a fertőzés, felszívódó atkaölő szerrel védekezhetünk ellenük.

Lemosó permetezéssel gyéríteni lehet a kártevőt. A lárvák kikelésekor a kontakt készítmények is hatásosak, a lárvakelés megfigyeléséhez nagyító szükséges.

A tűztövis-aknázomoly (Phyllonoricter leucogra­phella) kártétele nyomán júliusban a főér hosszában, a levél színén hosszúkás, folyamatosan növekvő akna alakul ki, ami végül a levél hosszában összecsukódik. Ezekben az aknákban él a kártevő hernyója. Az első nemzedék júniusban, a második augusztus-szeptemberben rajzik. A peterakás után három hét telik el a lárvák kikeléséig. A második nemzedék hernyói a levélaknákban telelnek át.

A levél főere mentén alakítja ki aknáját a tűztövis-aknázómoly lárvája

Kiskertekben a fertőzött leveleket el kell távolítani, erős fertőzés esetén felszívódó rovarölő szerrel ajánlott permetezni, az első nemzedék rajzása utáni lárvakeléséhez igazítva.

A szegfű-sodrómolyt (Cacoecimorpha pronubana) hazánkban először Szeőke Kálmán találta meg 2002-ben babérmeggyen. Magyarországon én tűztövisen figyeltem meg mint károsítót.

Irodalmi adatok szerint is soktápnövényű, mediterrán eredetű molylepke. A hernyók megrágják a rügyeket, ezen kívül a leveleket összepödrik, selyemszerű fonalak szövedékével hálózzák be. Ezekben a fehér szövedékkel összeszőtt levelekben és virágzatban készített védett csőben táplálkoznak, szövedékfészkükben társasan élnek.

Kibontott aknában a kártevő lárvája
A soktápnövényű szegfű-sodrómoly a tűztövist is károsítja

Sikerült megtalálni a szegfű-sodrómoly természetes ellenségét, parazitáját (Apanteles xanthostigma).

Mivel sok hasznos növény lehet a szegfű-sodrómoly tápnövénye, hazai életmódját, szaporodását érdemes figyelemmel kísérni. Nem zárlati kártevő, de felbukkanása esetén feltétlenül indokolt a védekezés.

 

 

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: