0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Fákkal az élhetőbb települési környezetért

Somogy, „az erdők országa”, de itt is lehet helyet találni még több fának, amelyek szebbé és vonzóbbá teszik az itteni településeket – mondta Feldman Zsolt Balatonbogláron a Településfásítási Program keretében tartott faültetés alkalmával.

Egy város számára a fával borított területei nemcsak gazdag ökoszisztémát jelentenek, hanem egyúttal élhetőbb, a klímaváltozás negatív hatásaival szemben védettebbé teszik környezetünket. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Somogy vármegyei település parkosított szabadstrandján emlékezett az Országgyűlés egykori elnökére, politikusra, Gaál Gasztonra, aki a 20. század elején a Boglári Várdomb fásításával példát mutatott a vidék lakóinak. Ahol van akarat és szándék, ott nemcsak a mai kor embere, de a következő generációk is élvezhetik a megszépült parkokat, utcákat – fogalmazott Feldman Zsolt.

(Fotó: Vermes Tibor)

Az államtitkár felidézte: az agrártárca 2019-ben hirdette meg az Országfásítási Programot, 2020-ban pedig ennek keretében elindult a Településfásítási Program.

Az elmúlt évek klimatikus változásai, a mind hosszabb ideig tartó hőhullámok és szárazság megerősíti, hogy a klímaváltozás hatásait mérsékelni képes erdők telepítése, a fával borított területek növelése mennyire fontos.

Azért is folytatja az Agrárminisztérium ezeket a programokat, hogy az ország fával borított területei növekedjenek, környezeti állapota javuljon és mérséklődjenek a klímaváltozás hatásai.

Feldman Zsolt az Országfásítás sikereként említette, hogy a program meghirdetése óta több mint 42 ezer hektár új erdőt telepítettek. A Településfásítási Program eddigi két ütemében összesen 36 000 sorfát ültettek el több mint 1350 településen, 1,5 milliárd forint értékben. A Településfásítási Program a 10 ezer lélekszám alatti települések számára nyit lehetőséget közterületeik zöldítésére, pályázat útján 10-30 sorfát igényelhettek, a település talajviszonyai, egyéb éghajlati adottságától függően 13 fafajból választva.

(Fotó: Vermes Tibor)

Az államtitkár Balatonlellén, a tóhoz közeli, idén felújított rózsakertben ültetett fák kapcsán úgy fogalmazott: közös felelőssége van a települések vezetőinek, az ott élő honpolgároknak és a kormányzatnak egyaránt abban, hogy a következő évtizedekre is gondolva, alakítsuk környezetünket, hozzanak létre zöld felületeket és fásítsák közterületeiket. A településfásítási program idei őszi szakaszában 345 településen nyolcezer facsemetét ültetnek el, és a kezdeményezés jövő tavasszal is folytatódik. Az Agrárminisztérium a minőségi fafajok ültetésével járul hozzá a közterületek képének javításához környezetünk élhetőbbé tételéhez.

Forrás: AM közlemény

Magazin ajánló: