0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A közösség erejében van a jövő

A nehéz körülmények között is a tagok érdekeit tartotta szem előtt a DélKerTÉSZ, hisznek a közösség erejében. Az elért eredmények alátámasztják, hogy jó úton járnak, erősítette meg Nagy István agrárminiszter is a tész őszi hajtatási napján.

A nehéz körülmények között is a tagok érdekeit tartotta, tartja szem előtt a Délalföldi Kertészek Szövetkezete, hisznek a közösség erejében, erre alapozzák fejlesztéseiket. Az elért eredmények alátámasztják, hogy jó úton járnak, erősítette meg Nagy István agrárminiszter is a DélKerTÉSZ őszi hajtatási szakmai napján. Az országos szintűvé bővült rendezvény középpontjában a tész termékfejlesztései, tervei, és a forgalmából legnagyobb arányban részesülő paprikafélék piaci lehetőségei álltak.

Megtalálták a választ azokra a problémákra, ami a mai mezőgazdaságot, kertészetet sújtja, nemcsak terveztek, álmodoztak, hanem összefogással kézzel fogható gazdasági eredményeket értek el. A DélKerTÉSZ tevékenysége példaértékű az ágazat többi szereplője, valamint a többi ágazat számára is, hangsúlyozta Nagy István Szentesen, a tész telephelyén tartott rendezvényen.
Nagy István szerint egyetlen módja a piacok megőrzésének a termelői együttműködés (Fotó: Fekete István)

Az agrárminiszter szerint mára bebizonyosodott, hogy minden jelenlegi gondra a termelői együttműködés, integráció a megoldás, csak ez nyújt védelmet, biztonságot, jövedelmezőséget, versenyképességet a tagjainak, és ez kell ahhoz, hogy megőrizzük piacainkat, márpedig ez a legfontosabb feladat.

Épp itt az ideje, hogy az ágazatok megtanulják és lekövessék a szentesi tész példáját, ez biztosítja a magyar mezőgazdaság 21. századi létét, az élelmiszer önrendelkezésünket, a vidék megmaradását, a helyi gazdaság erősödését, hangsúlyozta az agrárminiszter.

Nagy István szerint nagyon erősen megfontolandó, hogy pályázati előnyökhöz juthassanak, akik valamely integráció vagy termelői együttműködés részesei, hiszen úgy lehet piacot védeni, ellátásbiztonságot szavatolni, ha kiszámítható a termelési szerkezet. Az Agrárminisztériumban folynak az egyeztetések e témában.  A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatnak kiemelt szerepe van az Európai Unió támogatási rendszerében. Többféle forrás is elérhető az ágazat számára a versenyképesség és a piacorientáltság növelése, a termelői jövedelem ingadozásának mérséklése, a zöldség-gyümölcs fogyasztás fellendítése, valamint a környezetbarát termesztési technikák, technológiák elterjesztése érdekében. A célokat a részben a tészek működési programjának támogatása révén érik el.

Uniós tapasztalatok szerint a tészek operatív programja egyértelműen növeli a termelői szervezetek vonzerejét, és ezzel segíti a kínálat koncentrációját, a termelés kereslethez való igazítását. A tésztagság előnyei pedig a közös beruházásokból, a versenyképesség javulásából származnak. Tagjai számára a tész szakmai, termesztéstechnológiai információkat nyújt, és hozzáférést enged a termékminőséget és tanúsítást biztosító intézkedésekhez.

Nagy István elmondta, hogy a támogatási rendszer fejlesztésével, az adminisztráció csökkentésével fogják növelni a termelői szervezetek vonzerejét. Azon lesznek, hogy a termelői szervezetek közvetlenül hozzáférjenek a beruházási támogatásokhoz, és új szabályozási elemek megalkotásával tervezik javítani a vertikális integrációt, az átláthatóságot, hogy segítség a piaci szereplők közti hosszú távú kapcsolatok megerősödését. A szervezetek megalakítása és működtetése azonban termelők feladata és érdeke, nekik kell felismerni az együttműködés számos előnyét, és úgy működtetni a szervezetet, hogy az elméleti közgazdasági előnyök gazdasági haszonná váljanak.

Továbbra is segítik a tagok fejlesztéseit, hangsúlyozta Nagypéter Sándor elnök (Fotó: Rimóczi Irén)

Ellenszélben is sikerült teljesíteni a DélKerTÉSZ 2021-2030 közötti fejlesztési stratégiájában szereplő tervek gerincét, hallottuk Nagypéter Sándor elnöktől. A 2020-as őszi hajtatási napon ismertetett ambiciózus elképzelések megvalósítását ugyanis energia-, háborús, inflációs válság, a fogyasztás visszaesése is nehezítette, és még nem tudhatjuk, milyen újabb kihívások érkeznek.  A csüggedés, magukba roskadás helyett, nem tértek le a tagok biztos megélhetéséhez szükséges útról, és az eredmények bizonyítják, hogy jól döntöttek.

A DélKerTÉSZ vagyonát sikerült megháromszorozni, így az már meghaladja a 6 milliárd forintot.

A korábbi 4,5 hektáros telephelyet 3 hektárral bővítették, a logisztikai infrastruktúrát pedig 1,3 hektárról 2,4 hektárra növelték. A hűtőkapacitás a 2500 négyzetméterről csaknem 8000 négyzetméterre nőtt, és csomagolóüzem területét is megkétszerezték. Ugyanígy a kétszeresére növelték a tagi válogatást szolgáló gépek számát.  A logisztikai gépek beszerzése folyamatos.  A tagok által beszállított frisspiaci paprika, paradicsom és kígyóuborka mennyisége idén eléri a 28 ezer tonnát, a 2020-as 22 ezer tonna helyett. Az összes zöldség-gyümölcs értékesítés – hajtatott és szántóföldi kultúrák – árbevétele pedig csaknem a kétszeresére, mintegy 22 milliárd forintra nő. Mindezek az adatok alátámasztják, hogy valóban szükség volt az idén átadott komplex logisztikai csarnoképület megépítésére.

A DélKerTÉSz megfontosabb vevői az áruházláncok itthon és külföldön is. Az élelmiszerfogyasztás mérsékelt csökkenését a tész még nem érezte, sőt, az első kilenc hónapban 7 százalékkal növelte a belföldi áruházláncokba szállított termékek mennyiségét. Az importnyomás azonban kihívás elé állítja a tészt is. A hazai szállítási költségek növekedése, az árfolyamváltozások kedveznek a versenyben a külföldi termékek bejövetelének, és ebben a helyzetben az áruházláncok „elcsábulhatnak”. Ezekre a változásokra válaszolni kell, mondta Nagypéter Sándor. A minőséggel, a rövid szállítási távolságból adódó előnyünket meg kell őrizni a közeli piacokon, ez azonban úgy nehéz, hogy ránk szigorúbb előírások vonatkoznak, mint a versenytársakra. Az elnök példaként említette a növényvédőszer-felhasználást.

De a növényvédő szerek árának több mint 50 százalékos növekedését is indokolatlannak tartja,  és nyomasztja a tész vezetését a július 1-jétől hatályba lépett kiterjesztett gyártói felelősség rendszere is.

Az elvvel egyetértenek, de a díjtételekkel nem. Azok alkalmazásával ugyanis például az idei harmadik negyedévben 8 millió forint helyett 60 millió forint EPR díjat fizetett be a tész. E téren ezért javaslatokat küldenek az agrárminisztériumba, hogy az anyagában visszagyűjthető papír csomagolások, lebomló műanyagok használatával jelentősen csökkenhessen az EPR kötelezettség.

Az inputanyagok forgalmazói is kiállítottak (Rimóczi Irén)
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: