0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

Miért egészségesebb édesítőszer a méz a cukornál? (1)

Hajlamosak vagyunk a mézet egy másik „szénhidrátnak”, egy másik „cukorféleségnek” tekinteni. Csakhogy ez így nem teljesen igaz.

„A méz a növényvilág
és a méhek közös és páratlan
csúcsterméke, mely évmilliók alatt
jött létre.”

A legfontosabb különbség például a méz és a kristálycukor között, hogy a méz a kristálycukorral szemben természetes és komplex élelmiszer: 181 anyagot tartalmaz és kíméletesebben szívódik fel a szervezetünkben.

Továbbá a méz a cukorral szemben: óvja a fogakat, tartalmaz vitaminokat, ásványianyagokat, segítségével gyorsabban gyógyulnak a sebek és a megfázás, segíti a belek a bőr, száj mikrobiomját, segít az alkohol lebontásában és krónikus betegségekben is megfigyelték a jótékony hatását.

Ebben leírásban a tanulmányokat is megadom, melyek ezeket az állításokat bizonyítják. Fontos lehet, hogy orvosok és a kételkedők is ránézhessenek ezekre. A cikk végén azt is leírom, hogy miként érdemes használni a mézet, hogy az előnyeit élvezhessük. A témáról egy videót is megnézhető ezen a linken.

De lássuk a részleteket:

1. A méz kíméletesebben szívódik fel:

A kristálycukrot, csak akkor tudja felvenni a szervezetünk, ha az elemeire bomlik, szőlőcukorra és gyümölcscukorra. A mézben a méhek eleve lebontották nekünk a nektárban található a szacharózt, és mihelyt a méz a gyomrunkban felszívódik, máris „energiává” válhat.

A méz nem okoz akkora inzulinterhelést a szervezetünkben, mint a különálló glükóz és fruktóz.i Ezt a kutatók ebbe a táblázatba foglalták össze:

Mézek összehasonlítása inzulinterhelés szempontjábólii

(GI: glikémiás index, GT: glikémiás terhelés, II: inzulin index)

Mézek és glukóz

Szénhidrát/100 gr

Szénhidrát /20 gr

Fruktóz/ 100 gr

Fruktóz/
Glükóz

GI

GT

II

Glukóz-kontr.

100

20

0

0

100

20

60,4

Vegyesvirágméz

82,9

16,6

39,6

1,04

51,3

8,5

52,4

Akácméz

80,4

16,1

43,5

1,49

53

8,5

48,9

Hangaméz

76

15,2

40,2

1,3

53,3

8,1

49,1

Gesztenye

75,6

15,1

39,6

1,62

53,4

8,1

49

Hársméz

76,6

15,3

37

1,11

49.2-55,9

8,6

61

Repceméz

79

15,8

37,9

0,97

64

10,1

57

Erdeiméz

75,8

15,2

31,1

1,17

88,6

13,5

63

Más vizsgálatok is hasonló eredményre jutnak a mézzel kapcsolatban.iii Van olyan vizsgálat, melyben a cukorszirupból készült méznek is előnyös a GI-je: 50.iv A kristálycukor GI-je ugyanakkor 65 körüli.v

Ez egész konkrétan azt jelenti, hogy ha diabéteszeseknek engedélyez az orvos némi gyümölcsfogyasztást, akkor kis odafigyeléssel a mézfogyasztást is engedélyezheti. Természetesen aki diabéteszes mindenképp konzultáljon orvossal, és mutassa meg neki a hivatkozott tanulmányokat.

2. A méz óvja a fogakat

A méz csökkenti a fogszuvasodást okozó kártékony baktériumok számát a szájüregben.vi Rendszeres fogyasztása javítja a száj baktériumflóráját. Hogy ez bekövetkezzék a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket csökkentetnünk kell.

Saját tapasztalatom szerint mióta a családommal főleg mézet használunk édesítőszerként, a korábban évente-kétévente kialakuló egy-két fogszuvasodás sem nálam, sem családom más tagjainál nem jelentkezett többé.

3. A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti panaszok esetében

14 klinikai kísérlet adatbázisának tanulmányozása során kutatók arra jutottak, hogy a méz hatékonyabban és biztonságosabban alkalmazható a köhögés és a felső légúti panaszok enyhítésére, mint az antibiotikumok. vii

Gyerekek esetében ez már korábban is ismert volt, bár egy éves kor alatt nem ajánlott a méz fogyasztása a botulizmus kialakulásának veszélye miatt.

Két tanulmányból az is kiderült, hogy a tünetek két nappal korábban szűntek meg a méz használatának köszönhetően.

A szerzők következtetése: „Az orvosok többnyire felső légúti fertőzések miatt írnak fel a leggyakrabban antibiotikumokat. De ezeket főként vírusok okozzák, az antibiotikumok ezekben az esetekben hatástalanok a kezelés során.”

Ezért inkább mézet javasolnak a biztonságos és hatékony kezelés érdekében, hiszen a méz olyan baktériumokat is képes elpusztítani a fertőzések kezdeti fázisában, melyek antibiotikumokra már rezisztensé váltak.

(folytatjuk)

iBobiş, O., Dezmirean, D. S., & Moise, A. R. (2018). Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxidative medicine and cellular longevity2018, 4757893. https://doi.org/10.1155/2018/4757893

ii Deibert, P., König, D., Kloock, B., Groenefeld, M., & Berg, A. (2010). Glycaemic and insulinaemic properties of some German honey varieties. European journal of clinical nutrition64(7), 762–764. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.103

iii Atayoğlu, Ali & Soylu, Meltem & Silici, Sibel & İnanç, Neriman. (2016). Glycemic index values of monofloral Turkish honeys and the effect oftheir consumption on glucose metabolism*. TURKISH JOURNAL OF MEDICAL SCIENCES. 46. 483-488. 10.3906/sag-1502-102.

iv Alia M. Abu Rajab, Hamed R.H. Takruri, Aly A. Mishal and Refat A. Alkurd, 2017. Glycemic and Insulinemic Response of Different Types of Jordanian Honey in Healthy and Type 2 Diabetic Volunteers. Pakistan Journal of Nutrition, 16: 61-68.
DOI: 10.3923/pjn.2017.61.68

v https://www.sugarnutritionresource.org/sugar-health/glycemic-index-and-glycemic-load-2

vi Steinberg, D; Kaine, G; Gedalia, I (1996) Antibacterial Effect Of Propolis And Honey On Oral Bacteria. American Journal Of Dentistry 9 (6): 236-239

vii Abuelgasim H, Albury C, Lee J Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis BMJ Evidence-Based Medicine Published Online First: 18 August 2020. doi: 10.1136/bmjebm-2020-111336

Forrás: Magyar Mezőgazdasaág

Magazin ajánló: