„A méz a növényvilág
és a méhek közös és páratlan
csúcsterméke, mely évmilliók alatt
jött létre.”
A legfontosabb különbség például a méz és a kristálycukor között, hogy a méz a kristálycukorral szemben természetes és komplex élelmiszer: 181 anyagot tartalmaz és kíméletesebben szívódik fel a szervezetünkben.
Továbbá a méz a cukorral szemben: óvja a fogakat, tartalmaz vitaminokat, ásványianyagokat, segítségével gyorsabban gyógyulnak a sebek és a megfázás, segíti a belek a bőr, száj mikrobiomját, segít az alkohol lebontásában és krónikus betegségekben is megfigyelték a jótékony hatását.
Ebben leírásban a tanulmányokat is megadom, melyek ezeket az állításokat bizonyítják. Fontos lehet, hogy orvosok és a kételkedők is ránézhessenek ezekre. A cikk végén azt is leírom, hogy miként érdemes használni a mézet, hogy az előnyeit élvezhessük. A témáról egy videót is megnézhető ezen a linken.
De lássuk a részleteket:
1. A méz kíméletesebben szívódik fel:
A kristálycukrot, csak akkor tudja felvenni a szervezetünk, ha az elemeire bomlik, szőlőcukorra és gyümölcscukorra. A mézben a méhek eleve lebontották nekünk a nektárban található a szacharózt, és mihelyt a méz a gyomrunkban felszívódik, máris „energiává” válhat.
A méz nem okoz akkora inzulinterhelést a szervezetünkben, mint a különálló glükóz és fruktóz.i Ezt a kutatók ebbe a táblázatba foglalták össze:
Mézek összehasonlítása inzulinterhelés szempontjábólii
(GI: glikémiás index, GT: glikémiás terhelés, II: inzulin index)
Mézek és glukóz |
Szénhidrát/100 gr |
Szénhidrát /20 gr |
Fruktóz/ 100 gr |
Fruktóz/ |
GI |
GT |
II |
Glukóz-kontr. |
100 |
20 |
0 |
0 |
100 |
20 |
60,4 |
Vegyesvirágméz |
82,9 |
16,6 |
39,6 |
1,04 |
51,3 |
8,5 |
52,4 |
Akácméz |
80,4 |
16,1 |
43,5 |
1,49 |
53 |
8,5 |
48,9 |
Hangaméz |
76 |
15,2 |
40,2 |
1,3 |
53,3 |
8,1 |
49,1 |
Gesztenye |
75,6 |
15,1 |
39,6 |
1,62 |
53,4 |
8,1 |
49 |
Hársméz |
76,6 |
15,3 |
37 |
1,11 |
49.2-55,9 |
8,6 |
61 |
Repceméz |
79 |
15,8 |
37,9 |
0,97 |
64 |
10,1 |
57 |
Erdeiméz |
75,8 |
15,2 |
31,1 |
1,17 |
88,6 |
13,5 |
63 |
Más vizsgálatok is hasonló eredményre jutnak a mézzel kapcsolatban.iii Van olyan vizsgálat, melyben a cukorszirupból készült méznek is előnyös a GI-je: 50.iv A kristálycukor GI-je ugyanakkor 65 körüli.v
Ez egész konkrétan azt jelenti, hogy ha diabéteszeseknek engedélyez az orvos némi gyümölcsfogyasztást, akkor kis odafigyeléssel a mézfogyasztást is engedélyezheti. Természetesen aki diabéteszes mindenképp konzultáljon orvossal, és mutassa meg neki a hivatkozott tanulmányokat.
2. A méz óvja a fogakat
A méz csökkenti a fogszuvasodást okozó kártékony baktériumok számát a szájüregben.vi Rendszeres fogyasztása javítja a száj baktériumflóráját. Hogy ez bekövetkezzék a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket csökkentetnünk kell.
Saját tapasztalatom szerint mióta a családommal főleg mézet használunk édesítőszerként, a korábban évente-kétévente kialakuló egy-két fogszuvasodás sem nálam, sem családom más tagjainál nem jelentkezett többé.
3. A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti panaszok esetében
14 klinikai kísérlet adatbázisának tanulmányozása során kutatók arra jutottak, hogy a méz hatékonyabban és biztonságosabban alkalmazható a köhögés és a felső légúti panaszok enyhítésére, mint az antibiotikumok. vii
Gyerekek esetében ez már korábban is ismert volt, bár egy éves kor alatt nem ajánlott a méz fogyasztása a botulizmus kialakulásának veszélye miatt.
Két tanulmányból az is kiderült, hogy a tünetek két nappal korábban szűntek meg a méz használatának köszönhetően.
A szerzők következtetése: „Az orvosok többnyire felső légúti fertőzések miatt írnak fel a leggyakrabban antibiotikumokat. De ezeket főként vírusok okozzák, az antibiotikumok ezekben az esetekben hatástalanok a kezelés során.”
Ezért inkább mézet javasolnak a biztonságos és hatékony kezelés érdekében, hiszen a méz olyan baktériumokat is képes elpusztítani a fertőzések kezdeti fázisában, melyek antibiotikumokra már rezisztensé váltak.
(folytatjuk)
iBobiş, O., Dezmirean, D. S., & Moise, A. R. (2018). Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, 4757893. https://doi.org/10.1155/2018/4757893
ii Deibert, P., König, D., Kloock, B., Groenefeld, M., & Berg, A. (2010). Glycaemic and insulinaemic properties of some German honey varieties. European journal of clinical nutrition, 64(7), 762–764. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.103
iii Atayoğlu, Ali & Soylu, Meltem & Silici, Sibel & İnanç, Neriman. (2016). Glycemic index values of monofloral Turkish honeys and the effect oftheir consumption on glucose metabolism*. TURKISH JOURNAL OF MEDICAL SCIENCES. 46. 483-488. 10.3906/sag-1502-102.
iv Alia M. Abu Rajab, Hamed R.H. Takruri, Aly A. Mishal and Refat A. Alkurd, 2017. Glycemic and Insulinemic Response of Different Types of Jordanian Honey in Healthy and Type 2 Diabetic Volunteers. Pakistan Journal of Nutrition, 16: 61-68.
DOI: 10.3923/pjn.2017.61.68
v https://www.sugarnutritionresource.org/sugar-health/glycemic-index-and-glycemic-load-2
vi Steinberg, D; Kaine, G; Gedalia, I (1996) Antibacterial Effect Of Propolis And Honey On Oral Bacteria. American Journal Of Dentistry 9 (6): 236-239
vii Abuelgasim H, Albury C, Lee J Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis BMJ Evidence-Based Medicine Published Online First: 18 August 2020. doi: 10.1136/bmjebm-2020-111336