0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Ünnepi borteszt kóstoló: pezsgők és aszúk

November végén a Bor és Piac szerkesztősége vezetésével neves szakértők letesztelték a desszertborokat és körbejárták a hazai pezsgőkínálatot.

November végén a Bor és Piac szerkesztősége vezetésével neves szakértők letesztelték a desszertborokat és körbejárták a hazai pezsgőkínálatot. Mi lehetne felemelőbb, mint az ünnepi asztalra egy veretes magyar pezsgőt, vagy hazánk büszkeségét, egy tokaji aszút tenni? Ráadásul, ha ebből az élményből nem csak a zsűritagok részesülhetnek, hanem szélesebb körben is megismerhetőkké váltanak?

Bozzai Zsófia, a lap főszerkesztője elmondta, a közelgő ünnepekre készülődve négy kategóriában várták a mintákat a tesztre (pezsgők, késői szüretelésű tételek, tokaji borkülönlegességek, jégborok).

Szerencsére 2019 óta nem csak olvasni lehet az eredményeket, de kóstolhatók is a Bor és Piac zsűrije által tesztelt borok. Ezáltal lesz könnyebb italt választani az év végi ünnepekre, ha megkóstolják a borteszt legjobb pezsgőit, legjobb aszú borait, szamorodnijait, jégborait és késői szüretelésű tételét, valamint egy- két máslást és fordítást is.

Az est folyamán dr. Pásti György nyugalmazott egyetemi docens és Dr. Sólyom- Leskó Annamária egyetemi docens, MATE SZBI élvezetes szakmai előadásai nyújtottak bepillantást a színfalak mögé, valamint Bozzai Attila és Jandó Zsuzsa digiporámái színesítették az estet.

Pásti György, a szénsavas borok kapcsán felidézte a pezsgő születését. Az 1630-as években, egy Reims környéki apátságban dolgozott Dom Perignon pincemester, aki kísérletező kedvvel volt megáldva. Amikor belevágott, nem pezsgőt akart készíteni, egyszerűen arra volt kíváncsi, miért indulnak utóerjedésnek a borok. Megmutatva rendtársainak a kísérleti mintákat, nagy sikert ért el. Az új termék eljutott egészen XIV. Lajos udvarába is, ahol népszerűségre tett szert. Talán a versailles-i udvarban élő előkelőségeknek is köszönhető elterjedése, mindenesetre ott kapta a „dugópukkantó bor” elnevezést. Bár Champagne magáénak tartja a pezsgő készítésben az elsőbbséget, ám más francia borvidékeken már jóval korábban készítettek szénszavas borokat. Ilyen például a cremant. Az 1700-as évek elejére, mikorra az üveggyártás is felzárkózott, sorra alakultak a pezsgőházak, s a kiváló nedű készítése nem állt meg a határoknál, elindult világhódító útjára.

Forrás: magyarmezogazdasag

Magazin ajánló: