0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Az afrikai sertéspestis 28 millió tonna kiesést okozott a kínai sertéshústermelésben

Egy új amerikai tanulmány szerint Kína a becslések szerint 27,9 millió tonna sertéshúst nem termelt meg az alatt a 30 hónapos hanyatlási és fellendülési ciklus alatt, ami az afrikai sertéspestis (ASP) első eseteinek 2018-as regisztrálását követte.
Illusztráció
fotó: pxhere.com

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) Gazdaságkutató Szolgálata (ERS) szerint 2018 harmadik negyedéve és 2021 első negyedéve között Kína rekordmennyiségű sertéshúst importált, de ez az import a veszteségeiknek csak mintegy ötödét pótolta. Kínában körülbelül 18 hónapig volt hiány sertéshúsból. Az ellátás 2019 második felében és 2020 nagy részében akadozott.

Az ASP miatti intézkedések következtében a kínai sertésállomány 2019 első három negyedévében folyamatosan csökkent, és 2019 harmadik negyedévének végén elérte 307 milliós mélypontot. Ugyan 2019 negyedik negyedévében „marginálisan” 310 millióra emelkedett a sertésállomány, de az állományok helyreállítása nagyrészt 2020 folyamán volt. A sertéslétszám 2020 negyedik negyedévére 407 millióra, 2021 első negyedévének végére pedig 416 millióra nőtt. A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a sertésállomány az ASP előtti mérethez közeledett.

A sertéshús árának emelkedése nem követte az ASP terjedésének ütemét. Az ár ugyan több mint kétszeresére nőtt, de a jelentősebb drágulás körülbelül egy évvel a járvány kezdete után következett be. A sertéshús ára 14 hónapig magas szinten maradt, majd 2021 folyamán gyorsan csökkent, az USDA szerint körülbelül 38 hónappal a járvány első megjelenése után visszatértek az ASP előtti szint közelébe.

fotó: Wikimedia Commons

A 2019–2020 közötti időszakban megugrott a Kínába irányuló globális sertéshúsexport. 2020-ban a világ sertéshúskivitelének 45%-a Kínába irányult. Az EU a Kínába irányuló export 58%-át adta, míg az Egyesült Államok volt a második legnagyobb sertéshúsexportőr 15%-os részesedéssel.

A tanulmány a kínai mezőgazdasági és vidéki ügyek minisztériuma és az ENSZ Állat-egészségügyi Világszervezete adatai alapján elemezte a hivatalosan bejelentett ASP-járványokat Kínában. A jelentés szerzői elemezték a hivatalosan bejelentett járványkitöréseket, hogy nyomon kövessék a betegség időbeli és földrajzi terjedését. A tanulmány nemzeti ellátási statisztikákat, áradatokat, hivatalos közleményeket, tudományos cikkeket és magánipari jelentéseket vett figyelembe, hogy átfogó értékelést nyújtson az afrikai sertéspestisnek a kínai gazdaságra gyakorolt hatásairól. A tanulmány a kínai vámadatok felhasználásával a sertéshúst exportáló országokra gyakorolt ​​hatásokat is felmérte.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com

Magazin ajánló: