0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Élénkül az almalésűrítmény iránti igény

A narancssűrítmény ára történelmi magasságot ért el, meghaladta a New Yorki tőzsdén 1966-ban kialakult fontonkénti 4,19 dolláros szintet. Ez pedig az almasűrítmény iránti kereslet élénküléséhez vezet, írja a freshplaza.it.

Világszerte emelkedik a narancslésűrítmény ára, ráadásul nehezebbé vált a hozzájutás is: Európában mind a minősége, mind a mennyisége számottevően romlott, mondja Christoph Tappeiner, a VOG Products igazgatója. A gyümölcslégyártók ezért változtattak a receptúrán például a multivitamin italok esetében, és a narancs helyett almalésűrítményt használnak.

(Fotó: VOG Products)

Valószínű, hogy a vásárlóknak is változtatni kell a szokásaikon, amikor azzal szembesülnek, hogy nincs a polcokon narancslé. Az amerikai családoknál ez volt az egyik alapvető ital, de az utóbbi két évtizedben folyamatos csökkenés tapasztalható a fogyasztásában: a fejenkénti 18 literről 7,5 literre esett. Floridában, ahonnan meghatározó mennyiség kerül a világpiacra, az utóbbi években betegségek és időjárási szélsőségek miatt csökken a termésmennyiség.

Ebben a helyzetben a stabil termékpályához különösen fontos, hogy megbízható legyen az alapanyag-ellátás, hangsúlyozza az igazgató. Biztató fejlemény, hogy ezáltal az alapanyag megbecsültebbé válik a piacon.
(Fotó: VOG Products)

A VOG Products esetében a konzorciumhoz tartozó 17 szövetkezet és 3 termelői szervezet révén javarészt saját termést dolgoznak fel. Egész évben folyamatos a kínálat a teljes alma-termékpálya kiépítésének köszönhetően. A termelőkkel kialakított megbízhatóság és bizalom alapozza meg a kereskedelmi modell stabilitását.

A csomagolás eddig is nagyon fontos terület volt, napjainkba pedig, a csomagolóanyagokra vonatkozó uniós előírások még inkább előtérbe került. A VOG Products fejlesztői igyekeznek megtalálni az ideális megoldást. A legtöbb vásárlójuknak tartálykocsiban szállítanak továbbra is, a kisebb tartályokat, elsősorban a tartályládákat pedig körforgásos rendszerben használják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it