0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Tudta, hogy a metszés egyben növényvédelmi beavatkozás is?

A téli metszés idején többféle növényvédelmi munkára is sort keríthetünk annak érdekében, hogy a tenyészidőben kevesebb fertőzéssel kelljen megküzdenünk. Mik is ezek a megelőző védekezési módszerek?

A téli metszés során alapvető, hogy eltávolítsuk a beteg ágakat. Ilyenek a meggy, a kajszi vagy a szilva moníliás vesszői, amelyek valószínűleg még a virágzás idején fertőződtek meg. Ha nem vágjuk le azokat tőből, vagy az egészséges részig, a gomba tovább tud terjedni az ágakban és rákos sebek alakulnak ki. Az elszáradt fás részeket 20-30 centiméterrel hosszabban vágjuk le, mint amekkora a szemmel látható száradás. A betegségre mézgakiválás is felhívja a figyelmet. Az említett csonthéjasokon kívül az őszibarack, a mandula és a cseresznye is fogékony a fertőzésre.

vágjuk le a moníliás gyümölcsmúmiákat
Ne hagyjuk a fán a moníliás gyümölcsmúmiákat
Fotó: Horváth Csilla
És ha már a moníliánál tartunk, az összeaszalódott gyümölcsmúmiákat is szedjük le a fákról. Ezek más későbbi moníliafertőzés áldozatai.

Amerikai kísérletekkel bizonyították, hogy számottevően csökken a fertőzésveszély azokban az ültetvényekben, ahol sikerül minden moníliás gyümölcsöt begyűjteni a fákról. Múmiákat gyakorlatilag minden gyümölcsfán találhatunk, ugyanis hazánkban három különböző moníliafaj fertőz, csonthéjasokat, almástermésűeket egyaránt.

Fertőzött csúcsrügyből lisztharmatos hajtás fejlődik
Fertőzött csúcsrügyből lisztharmatos hajtás fejlődik
Fotó: Horváth Csilla
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: