0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

A világ legöregebb moháját teszi tönkre az emberiség

A Takakia nevű ritka moha több százmillió év alatt alkalmazkodott ahhoz, hogy túlélje a Tibeti-fennsík szikláinak szélsőséges életét. A klímaváltozást, már lehet, hogy nem tudja.

A nemzetséget külön családként, rendként és osztályként helyezik el a mohák között. A Takakia a legrégebbi ismert szárazföldi növénynemzetség. Távolról a Takakia egy tipikus moha- vagy zöldalgarétegnek tűnik a sziklán, ahol nő. Közelebbről megvizsgálva apró hajtásai karcsú, kúszó rizómák gyepéből nőnek ki, amelyek ritkán magasabbak 1 cm-nél, és szabálytalan elrendezésű rövid, ujjszerű leveleket viselnek. A Takakia nemzetségbe mindössze két faj tartozik, és mindkettő a Tibeti-fennsíkon fordul elő – a kutatók által a világ tetejeként emlegetett területen.

A Takakia több mint 4000 méteres magasságban élő populációit Dr. Xuedong Li professzor 2005-ben fedezte fel. Egy kutatócsapat azóta a helyszínen és a laboratóriumban tanulmányozza a mohát.

A több mint 400 millió éves, a Tibeti-fennsíkon őshonos ritka mohafaj fantasztikus ellenálló-képességéről híres. A legszélsőségesebb időjárási körülményekhez alkalmazkodó növényt azonban most mégis a kihalás fenyegeti, méghozzá a gyorsuló klímaváltozás miatt. A klímaváltozás leginkább azoknak a földrajzi területeknek az ökoszisztémáját veszélyezteti, melyeknek egyébként is szélsőségesebb az időjárásuk. Pedig a növény egészen mostoha körülményekhez van szokva, hiszen az év nyolc hónapjában hó fedi, amikor pedig előbújik alóla, akkor rendkívül magas UV-sugárzásnak van kitéve.

A kutatócsoport közel egy évtizede tanulmányozza ezt a mohát, és azt vizsgálja, hogy a növény miként volt képes túlélni ilyen szélsőséges időjárási viszonyok közepette az elmúlt évmilliókat.

Felfedezték ugyanis a lenyomatát egy 165 millió éves belső-mongóliai kövületen, amelyből arra következtettek, hogy a kinézetét befolyásoló genetikai változások már ekkor lezajlottak, mégpedig merőben eltérő időjárási körülmények között.

Forrás: treehugger.com

Magazin ajánló: