0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Cselekvő egyetemi program

"Ez a folyamat hasonlatos a hosszútávfutáshoz. Vannak részeredmények, de a végeredmény valóban öt-tíz év múlva várható" - mondta Gyuricza Csaba a napokban megjelent MATE2030 stratégiája kapcsán.

„Fokozatváltás a felsőoktatásban” címmel 2016-ban jelent meg a kormány középtávú szakpolitikai stratégiája. Ebben a modellváltás céljaként – a korábbiaknál rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával – a képzés színvonalának növelését jelölték meg.

Talán az egyik legbonyolultabb, legösszetettebb feladat az agrár-felsőoktatási intézmények modellváltása volt, hiszen 4 egyetemet és 11 kutatóintézetet, gazdasági társaságot kellett egy intézménybe integrálni. S ha mindez nem lenne elég, a mezőgazdaság, a szakma presztízsét is helyre kell állítaniuk, hogy minél több pályaválasztás előtt álló fiatal válassza ezt a szép hivatást.

Arról, hogy miként sikerült ezeknek a kihívásoknak megfelelniük, és hogy milyen utat jelöl ki a napokban megjelent MATE2030 stratégia, Gyuricza Csabát, a 3 évvel ezelőtt, 2021. február 1-jén megalakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorát kérdeztük.

Bár ön többször elmondta, hogy egy ilyen nagy horderejű átalakítás eredményeit öt-tíz év távlatában lehet és kell értékelni, már most, 3 évvel az alapítás után, a legfontosabb területen, a felvettek számában is nagy előrelépést tettek. Milyen eredményekről tud beszámolni?

– Ez a folyamat hasonlatos a hosszútávfutáshoz. Vannak részeredmények, de a végeredmény valóban öt-tíz év múlva várható. Eléréséhez a most megalkotott MATE2030 stratégia kijelöli az utat, és mint minden útnak, ennek is vannak fontos állomásai, mérföldkövei. Monitorozni fogjuk a munkánkat, hogy jó úton haladunk-e, és hogy szükség van-e kiigazításra, új irányok megfogalmazására, hiszen folyamatosan igazodnunk kell a külső körülményekhez, a változásokhoz. Ezekből ugyanis akadt bőven az elmúlt időszakban, még olyan is, amire nem számíthattunk. Ezzel együtt az alapításkor megfogalmazott céljainkat tartjuk és tartani is kívánjuk.

Tehát annak ellenére, hogy az oda vezető út néha göröngyös, mert változnak a körülmények, már most, három év elmúltával is számszerűsíthető eredményeket tudunk felmutatni.

Az is igaz, hogy a munkánknak több oszlopa van. Az egyik ilyen, hogy növeljük a mezőgazdasági pálya presztízsét. Ennek egyik fontos értékmérője, hogy mekkora érdeklődést tudunk felkelteni az egyetem iránt, ami végül is a felvételi számokban realizálódik. Ebben a tekintetben szerencsére szépek a számaink, hiszen az elmúlt évben, 2022-höz képest 42 százalékkal többen jelentkeztek hozzánk. Ez az arány országos átlag fölötti a modellváltó egyetemeket tekintve. Különösen impozáns ez az arány, ha a nagy, 10 ezer fölötti hallgatólétszámú modellváltó egyetemekkel hasonlítjuk össze, a 26 százalékos országos átlaggal szemben áll a mi 42 százalékunk, ami tehát nagyon jelentős növekedést jelent.

A felvett hallgatók számát tekintve is kiemelkedő eredményt értünk el, arányuk 32 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Ez az egyértelműen pozitív tendencia nemcsak mennyiségi növekedést jelentett, hanem minőségit is, hiszen a pontszámokat is emelni tudtuk. Arra törekszünk, hogy a legkiválóbb fiatalok közül is minél többeket nyerjünk meg az agrárpályának. Alapelvem, hogy kiváló agrármérnököket, tanárokat, közgazdászokat csak jó képességű, tehetséges fiatalokból tudunk képezni. Azt szeretnénk elérni, hogy már a „bemenetnél” a legtehetségesebbek számára legyen vonzó ez a pálya.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu