0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Burgonyasiker – homokon és vízen

Hadák Márk Bugyin él, ahol intenzív kertészkedéssel foglalkozik. Amikor leérettségizett, nem a kor divatos szakmáit kezdte keresni, hanem az akkor éppen nyugdíjba vonuló anyai nagypapájától, Pamuk Lászlótól átvette az addig bejáratott gazdaságot.

Hadák Márk úgy fogalmaz, ha hektáronként megvan az 50 tonna üzemszinten értékesített gumó, akkor nincs ok panaszra. Az egyes fajták hozama lehet eltérő, de az átlag ennyi, s azon kívül még képződik 8-10 százaléknyi kieső burgonya, amit az állattartók hasznosítanak. Az értékesítési ár most elfogadható, talán jónak is nevezhető, de ez egy ritka pillanat. Big-bag-ben vagy konténerben 2022-ben kilóját 90-120 forintért tudták eladni, az átlagérték erősen 100 forint lett. Így a hektáronkénti árbevétel 5 000 000 forint volt, amiből a termelés költsége minimum 3,5 millió forint. Ide kívánkozó megjegyzés, hogy a termelőnek egész évben benne áll a pénze a termesztésben, ami a mai kamatköltségek mellett szintén nem filléres dolog.

Tavaly kivételesen jó ára lett a burgonyának, kilónként 150-200 forintért tudták eladni, mert relatív hiány volt érezhető egész szezonban.

Ez már számottevően látványosabb nyereséget tartalmaz, de azt is látni kell, hogy roppant fejlesztésigényes a burgonya, s a nyugati technikának irtózatos az ára. Most arra is figyelmet kell szentelni, hogy a hatékonyságot javítsák, mégpedig azáltal, hogy a rendelést követően 2-3 óra alatt egy kamiont meg tudjanak szedni, el tudjanak készíteni. Viszont ennek a nagy hatékonyságnak a hatására alakul ki rendszerint „nyomott” árképzés, ugyanis a nyugati gépekkel most már a legtöbb gazdálkodó, aki ténylegesen ebből él, tartja fenn a családját, mára már 1 kamion áru elkészítésétől nem riadnak meg. Természetesen ezek a gépek hosszú évek beruházásai alatt tudnak megvalósulni.

Az 50 tonnás hektáronkénti hozam az országos átlagnak épp a kétszerese. Hadák Márk szerint olyan szinten nem érdemes burgonyával foglalkozni, annak nincs értelme.

Mindent a lehető legmagasabb szinten ad meg a növénynek, s ezért cserébe a lehető legjobb termést takarítja be.

Hadák Márk fiatalon, az érettségi után kezdett el gazdálkodni. Az ő és a nagypapája, Pamuk László esetében nem jelentett gondot a generációk közötti váltás, a birtok továbbadása. Ami viszont elgondolkoztató, hogy a most 31 éves vállalkozó egész évben közel 10 embernek ad munkát, keresetet és megélhetést. Nála az emberek havi keresete 400-500 000 forint között mozog, de ennél is nagyobb jelentőségű, hogy a biztos megélhetés mellett több száz millió forintos árbevételének a sikeres gazdája.

Ez is érdekelheti:

„Nem látom borúsan a jövőt, nem először találkozunk megoldandó problémákkal”

Fiatalon a szakma csúcsán

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: