0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 17.

Mindegy, mit eszünk, ennek hiányában nő a cukorbetegség kockázata

Egy új tanulmány szerint, ha nem alszunk eleget, azzal még a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is növeljük.

A szakemberek ugyanis megállapították, hogy azoknál, akik hat óránál kevesebbet alszanak, nő a cukorbetegség rizikója. Sőt, még a megfelelő étkezés sem csökkenti a károkat, vagyis egészséges táplálkozással sem lehet kompenzálni a tartós alváshiányt – írja a Health.

alvás

A cukorbetegség kialakulása

A 2-es típusú cukorbetegség olyan krónikus állapot, amely akkor alakul ki, ha a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni, vagy pedig nem tudja megfelelően felhasználni azt.

Pedig az inzulin létfontosságú hormon, hiszen általa jut el a vércukor a sejtekbe, hogy energiát biztosítson szervezetünk számára.

Inzulinhiány esetén a vércukorszint megemelkedik, ez pedig idővel 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

A JAMA Network Open című szaklapban közzétett tanulmány újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcsfontosságú szerepet tölt be a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

„Már a miénkhez hasonló, korábban végzett kísérletek is megmutatták, hogy a tartós alváshiány fokozza 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát” – hangsúlyozta Diana Aline Nôga, a tanulmány társszerzője, a svédországi Uppsala Egyetem neurológusa a Health számára.

A kutató szerint

jelen tanulmányuk különlegessége az, hogy sikeresen rávilágít, az alváshiány és a diabétesz közti kapcsolat még az egyébként egészségesen táplálkozó emberek körében is fennáll.
zöldség

Étrendet és alvást is górcső alá vettek

A tudósok 247 000 személy egészségügyi adatait vizsgálták az úgynevezett UK Biobankból, mely orvosok számára fenntartott rendkívül széles adatbázis Nagy-Britanniában. A kutatócsapat 4 kategóriába rendezte a vizsgált személyeket, aszerint, hogy napi 7-8, 6, 5 vagy csupán 3-4 órát aludtak.

A szakemberek emellett a résztvevők táplálkozási szokásait is elemezték, melyet egy 0-tól 5-ig terjedő skálán értékelték.

Ehhez olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például, hogy a résztvevő milyen gyakorisággal fogyasztott vörös és feldolgozott húst, gyümölcsöt, zöldséget és halat. Átlagosan 12,5 éven át követték nyomon a résztvevők adatait, hogy minél hitelesebb képet kapjanak.

zöldség

„Az elemzés során többek közt olyan tényezőket is figyelembe vettünk, mint az életkor, a nem, a társadalmi-gazdasági státusz és az álmatlanság gyakorisága” – tette hozzá Nôga.

A tudósok nem találtak összefüggést az egészséges táplálkozás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenése között azoknál a résztvevőknél, akik napi hat óránál kevesebbet aludtak.

„Az alvás, az étrend és a testmozgás együttesen járul hozzá az egészséghez és ezáltal a jó közérzethez. Mondhatjuk úgy is, az egészséges táplálkozás és testmozgás mit sem ér, ha nem társul mellé megfelelő minőségű és mennyiségű alvás” – emelte ki Nancy Foldvary-Schaefer, a Cleveland Clinic neurológus professzora.

A szakemberek üdvözlik, hogy bár szerintük korábban a tudomány terén nem kapott kellő figyelmet az alvás vizsgálata, a szakirodalom manapság egyre gyakrabban hangsúlyozza döntő szerepét egészségünk tekintetében.

alvás

Ugyan több tanulmány is összefüggésbe hozza a két jelenséget, a kutatók szerint nem lehet kijelenteni azt, hogy a nem megfelelő alvás minden esetben diabéteszt váltana ki. Mindazonáltal figyelmeztetnek, törekedjünk arra, hogy elérjük a felnőtt szervezet számára ideális napi 7-9 óra alvást.

Ellenkező esetben nem csak egészségünk sínyli meg az alváshiányt, de napi teendőinket sem fogjuk tudni megfelelően elvégezni.

Azt is hangsúlyozták, bár sokan állítják, hogy kevesebb alvással is beérik, valójában a népesség mindössze 1-2%-ának genetikája teszi ezt lehetővé.

Ez is érdekelheti:

8 ital a pihentető alvásért

Kutyával az ágyban pihentetőbb az alvás?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ health.com

Magazin ajánló: