0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Már a gyakorlatban!!!

A Berthoud önjáró Spectre, Raptor és vontatott Vantage gépeken 2019-től elérhető a Spray Tronic opció, ami a fúvókánkénti szakaszolás feltétele és a többi gyártótól eltérően egy igazán fontos extrát, a pulzáló permetezést is magában foglalja.

A pulzáló permetezés lényege, hogy azonos nyomással, azonos cseppmérettel tudunk dolgozni, ami a minőségi permetezés alapja, ugyanakkor a rendszer hozza magával a fúvókánkénti differenciált szórás lehetőségét is, amely alkalmas lehet a kanyarodási kompenzációra, akár az előre elkészített kijuttatási térkép alapján történő kijuttatásra is.

Több éves pozitív teszteredmények után, a bolgár piacon már elérhető a Berthoud Sniper opció (amely a 2023. évi AgrárgépShow-n PRÉMIUM Elismerő Oklevélben részesült), amely a kamerás gyomfelismerést jelenti. Ennek az rendszernek az alapja, a fent tárgyalt Spray Tronic opció megléte. Ezzel a Sniper technológiával, a néhány más gyártónál is elérhető Green on Brown (zöld a barnán) permetezés kivitelezhető, ez igazából egy zöldfelület felismerést jelent a tarlón és annak a lepermetezése. Ez azért nem a legnagyobb technológiai újdonság a piacon, ilyen irányú fejlesztésekkel már a kétezres évek elején láthattunk. Amiben a Sniper többet tud a piacon található összes lehetőségnél, az a Green on Green (zöld a zöldön) permetezés, melynek segítségével állományból tudjuk kipermetezni a gyomnövényt. A különböző algoritmusok között gyors a váltás és felhasználói szintű finomhangolást is lehetővé tesz a rendszer. Ezek a szoftverek elérhetőek repcére, kukoricára, napraforgóra, búzára, szójára, ha csak a hazai vetéseket vesszük figyelembe, de elkészültek levendulára és bazsalikomra is. Az új algoritmusok, alapbeállítások viszonylag rövid időn belül előállíthatóak, majd a rendszer finomhangolása automatikusan történik.

Algoritmus szempontjából lehet ezt úgy végezni, hogy gyomspecifikusan ismerje fel a gyomot és azt permetezze, vagy ismerje fel a kultúrnövényt és minden mást permetezzen a rendszer. Próbálták és sikeresen permeteztek dupla dózissal is, ami azt jelenti, hogy egy 80-100 literes alapdózissal kezeljük a teljes felületet és ott, ahol fejlettebb gyomnövénnyel találkozunk, ott egy 200-250 literes lokális permetezéssel védekezünk.

A rendszer mesterséges intelligenciával rendelkezik, folyamatosan tanul, előnye, hogy munka közben automatikusan eltárol képeket és azt a munka végeztével, telephelyi wifi kapcsolaton keresztül elküldi a gyárba analizálásra. Ha szükséges, akkor a gyárban frissítik a programot a beérkező képek alapján és másnap reggelre a rendszer a frissített szoftverrel tud már dolgozni.

Fizikailag ez a Sniper opció azt jelenti a gépen, hogy a keretre kamerákat szerelnek fel 3 méterenként. Ennek megfelelően 1-1 kamera 6 fúvóka vezérléséért felelős. A kamerákban 3 különböző optika van: egy hiperspektrális, egy RGB és egy multispektrális. Ezzel a megoldással maximális biztonsággal tudjuk látni a területet.

Valós idejű Green on Green gyomfelismerés:

A SmartSniper megoldás lehetővé teszi a gyomok felismerését, meghatározását, lokalizálását, kezelését és sűrűségük megadását. A rendszer segítségével a célzott gyomirtást az alkalmazott technikától függetlenül (növényvédőszeres permetezés, forró víz, elektromos ív vezetése, kapa, mechanikus kihúzás stb.) irányíthatja és a beavatkozást a szükségletnek megfelelően modulálhatja. Célunk a dózisok, beavatkozások, átmenetek csökkentése és ezáltal a költségek illetve a környezetre gyakorolt hatások minimalizálása.

Valós idejű Green on Brown gyomfelismerés:

A SmartSniper a gyomokat és mindenféle növénytakarót is azonosít a szántóföldön. Ez a képesség mind a térképezés során, mind pedig valós időben felhasználható a célzott művelet irányításához. A cél mindig a költségek csökkentése és a jövedelmezőség maximalizálása, valamint a környezet számára nyújtott előnyök maximalizálása.

Valós idejű Nitrogén igény ellenőrzése

A nitrogénbevitel igényének becslése szintén a megoldásunk funkciói közé tartozik. A szántóföldi munka optimalizálása érdekében lehetővé tesszük, hogy több egyidejű műveletet hajtson végre, különösen a növény nitrogén szükségletének valós idejű feltérképezését és/vagy módosítását.

Mesterséges intelligencia, több mint 1000 tanulási minta

A SmartSniper megoldás középpontjában a mélytanuláson alapuló mesterséges intelligencia mag áll. Levédett technológiája lehetővé teszi a tanulást (gyomnövények, betegségek, stressz…) egy csökkentett gyakorlóhalmazzal. A tanulási kapacitás a szükséges tudásbázis felépítésével fokozódik.

Hiperspektrális szenzor

Kompakt és ellenálló pillanatfelvételes hiperspektrális érzékelő, amely képes a 300 és 1000 nanométer közötti spektrum azonnali rögzítésére. Önálló, szabadalmaztatott technológia. Szenzorunk többféle tartóra is felszerelhető. A hiperspektrális felvételek a látható és a közeli infravörös tartományban rendkívüli pontosságú spektro-merfológiai szignált szolgáltatnak.

2024 májusában az AXIÁL Kft. megkezdi az új Spectre önjáró permetező bemutatását Magyarországon is. A gépet felszerelték a legújabb fejlesztésű Sniper kamerás rendszerrel is, amivel mára gyakorlatban is be tudják mutatni a tisztelt érdeklődőknek a rendszer kezelését és azt, hogy segítségével mekkora szintű megtakarítások lesznek elérhetőek.

Berthoud Sniper kamerás rendszerek az AXIÁL Kft. kínálatában:

Berthoud Sniper Utility csomag: „Zöld a barnán” tarlókezelési funkció, 1 féle növénykultúra feloldása „zöld a zöldön” állományban történő permetezéshez, 2 év garanciával

Berthoud Sniper Performance csomag: „Zöld a barnán” tarlókezelési funkció, 3-4 féle növénykultúra feloldása „zöld a zöldön” állományban történő permetezéshez, 5 év garanciával

Berthoud Sniper AgriLeader csomag: „Zöld a barnán” tarlókezelési funkció, korlátlan növénykultúra feloldása „zöld a zöldön” állományban történő permetezéshez, folyamatos gyártói fejlesztések és frissítések támogatása, 5 év garanciával

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, árakért és további információért keresse az AXIÁL Kft. területileg illetékes üzletkötő kollégáit!

(x)

 

Forrás: AXIÁL Kft.