0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Széles a szakemberek mosolya: széles kárász állományra bukkantak a Rádói berekben

A Zalai Horgászok Facebook-oldala számolt be a hírről, miszerint a Rádói berekben végzett védett és nem fogható lápi halfajok kutatása során széleskárász-populációra bukkantak. Az eredmények azt mutatják, az ott fellelt állomány stabil.

A széles kárász, vagy más néven aranykárász természetes elterjedési területe az Amur folyó és az Aral-tó vízgyűjtő területei, Szibéria, valamint Európa nagy része. A folyószabályozások előtt az Alföld jelentős részét borító mocsárvilág gyakori hala volt.

Az ármentesítés után kialakuló új faunában folyamatosan fogyatkozott állománya, számos vízből már el is tűnt. Ma Magyarországon ritka és veszélyeztetett halfaj.

Kifejezetten szívós, jól bírja az oxigénhiányos vizeket, sőt, túléli a kisebb vizek fenékig való befagyását is azáltal, hogy télen az iszapos fenékbe elásva magát vermel.

Forrás: Balatonlellei Sporthorgász Egyesület

Oldalról lapított, zömök test, magas hát jellemzi.

Kicsi a feje, szája felső állású, nincsenek bajuszszálai. Szeme nagy, homloka meredeken emelkedik, orra tompa.

Farokúszója kissé bemetszett, hátúszója 17-25 úszósugárból áll, melynek hátulsó része enyhén fogazott. Testét nagy és vastag pikkelyek fedik: háta barnás, zöldes csillogással; oldalai világosabbak, sárgásbarnák; hasa sárgásfehér néha halvány vörös árnyalattal.

Az őshonos széles kárász és az ezüstkárász közötti szembetűnő különbség az, hogy a széles kárász magasabb testű, hátúszójuk harmadik merev sugara (bognártüske) a széles kárásznál háromnegyed hosszúságban fogazott, míg az ezüstkárásznál csak félhosszúságban.

A közismert pontytól pedig úgy lehet őket elkülöníteni, hogy nekik nincs bajuszszáluk, a pontynak viszont van.

Az ivarérettséget második vagy harmadik éves korára éri el. Ívásakor, május-június hónapokban csapatokban, tömegesen keresik fel a vizek sekélyebb részeit. Ívási ideje és helye egybeesik a pontyéval, ezért gyakran hibridizálódik, mely egyedeket pontykárászként vagy kárászpontyként neveznek. A hibridek ikrás egyedei fertilisek (termékeny), a tejesek rendszerint sterilek.

Ez is érdekelheti:

A ritka fajok és élőhelyek fennmaradásáért

Nagyragadozók: minden felet megnyugtató, közös megoldás kell

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: