0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Tavasztól őszig szellőrózsa

Kínából származó nemzetség a szellőrózsáké, ahová több légies megjelenésű évelő tartozik. Japánban évszázadok óta termesztik a japán szellőrózsát, és számos fajtát, hibridet hoztak létre. Tavasszal és késő nyáron-ősszel nyíló változatai is vannak.

Törékeny látványuk ellenére a szellőrózsák meglepően ellenálló növények. Kevés kártevőjük és betegségük van, megrághatják a csigák vagy fertőzheti a lisztharmat, de nem jellemző. Elviselik a magas sótartalmat. Hosszan nyíló, mutatós virágaik vonzzák a pillangókat és megporzó rovarokat.

Nevüket elegáns megjelenésüknek, magas, törékeny szárukon ringatózó virágaiknak köszönhetik.

Vágott virágként is sokáig gyönyörködhetünk bennük.

szellőrózsa

Félárnyékban díszlenek a legszebben, tűző napra csak akkor ültessük, ha rendszeresen tudjuk öntözni, hogy elég nedvesség álljon a rendelkezésükre. Folyamatosan nyirkos talajt igényelnek, viszont a sok téli csapadéktól a gyökereik rothadásnak indulhatnak.

Szerves anyagban gazdag, középkötött, jó vízgazdálkodású talajba ültessük a szellőrózsát.

Érdemes komposzttal vagy érett szerves trágyával (pelletált trágyával) gazdagítani a földet ültetés előtt, mert az javítja a talaj szerkezetét és a vízmeg­tartó képességét.

szellőrózsa
Legismertebb a koronás szellőrózsa de Caen fajtacsoportja

Ültetés után egy-két évig csak erősödnek a tövek, azután már gazdagon virágoznak és szaporodnak is a kertben rizómákkal, illetve maggal.

Minél naposabb fekvésbe ültettük, annál gyorsabban terjednek és képesek kiszorítani más lágy szárú fajokat.

Szerencsére könnyen fölszedhetők a nemkívánatos egyedek.

szellőrózsa
Ragadós vattacsomóhoz hasonlító magjaikkal is képesek szaporodni

Telepíteni tavasszal, a fagyok elmúltával ajánlatos. A napon élő állományokat háromévente érdemes megifjítani, az árnyékos helyen lévőket nyugodtan magukra hagyhatjuk. Ez a tavaszi megújítás a szaporításuk ideje is, amikor tőosztással nyerhetünk új töveket.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: