0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 26.

Mi a titka a legfinomabbnak tartott bégelnek és pizzának?

A tökéletes kelt tésztához türelem, szakértelem és természetesen szuper alapanyagok szükségesek.

Amikor kenyeret, zsemlét, pizzát vagy bégelt készítünk, azt szeretnénk, hogy élmény legyen beleharapni és elfogyasztani. De elképzelhető, hogy egyes helyeken nem elég a tökéletes recept, és a készítés csínjának-bínjának ismerete. Mit kellene akkor még tudnunk?

bagel péksütemény bégelA világhírű bégel

A lyukas, magokkal díszített zsemle készítése eredetileg a lengyelországi zsidó közösségek hagyománya volt, majd a bevándorlókkal érkezett Amerikába, ahol New York lett a gyűrűt formázó pékáru fellegvára.

A New York-iak megszállottan ragaszkodnak ahhoz, hogy náluk készül a legeslegjobb bégel a világon. Szóval a békesség kedvéért erről nem igazán érdemes egy New York-ival vitába szállni.

És a helyiek úgy gondolják, hogy a kiemelkedő minőség különleges vizüknek tulajdonítható.

Egyedülálló rendszer

New York ivóvize a természetből származik. Ez a mondat egy olyan hangsúlyos tényt közöl, hogy érdemes lenne egy pillanatra elgondolkodni rajta. Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy

New Yorkban nem valamelyest megtisztított, visszaforgatott szennyvizet isznak, hanem elsősorban esőből és hóból készített természetes eredetű vizet, melyet három felszíni víztározó biztosít.

A növényzet és a talaj által megszűrt víz a Catskill-hegység óriási tározóinál kezdi pályafutását, melynek legszerencsésebb hányada szomjoltóként vagy valamilyen finom étel részeként végzi. Mellesleg az eljárás fenntartási költsége jóval kevesebb, mintha egy átlagos víztisztító létesítményt üzemeltetnének.

bagel élelmiszer bégel
Fotó: Ravi Krishnappa, Pixabay

Mítosz vagy valóság

Sok pék és sörfőző esküszik arra, hogy termékeik az „ivóvíz pezsgőjének” köszönhetően világhírűek. A főzés és sütés -mint tudjuk- vízigényes folyamat, és tűnjön bár jelentéktelennek ez a folyékony, átlátszó hozzávaló, ahogy mindjárt látni fogjuk, mégiscsak van beleszólása az ételkészítésünkbe. A bégel pedig e tekintetben még egy kissé speciális is, mivel nemcsak a tésztájába kerül víz, hanem rendhagyó módon sütés előtt még meg is főzik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu