0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

A kínai lilaakác

A kúszócserjék felhasználása ma reneszánszát éli. Nemcsak a magánkertekben, de a települések zöldfelületeinek kialakítása során is rendkívül hasznos, nélkülözhetetlen segítők az élhetőbb, egészségesebb, zöldebb környezet létrehozatalában.

Megjelenésük igen változatos, örökzöld és lombhullató fajok is tartoznak közéjük, felkapaszkodásukat pedig különféle, erre a célra módosult hajtásrészek segítik, például csavarodó szárral, kacsokkal, a kacsok végén kialakult tapadókorongokkal vagy kapaszkodásra módosult léggyökerekkel, esetleg horgas tüskék segítségével jutnak a magasba.

Szép és hangulatos, megnyugtató megjelenésük mellett ökológiai szolgáltatásaik is jelentő­sek, például oxigént termelnek, párát kibocsátva nyáron hűtik a környezetüket, megkötik a port, csökkentik a zajt, falakra futtatva védik a vakolatot, s élőhelyül szolgálnak, illetve táplálkozó-, fészkelő- és búvóhelyet nyújtanak számos énekesmadárnak, s az állatvilág más hasznos képviselői számára.

A csavarodó szárral kapaszkodó cserjék igen kedvelt képviselői a pillangósvirágúak családjába (Fabaceae) tartozó lilaakácok, a Wisteria nemzetség tagjai, köztük a leggyakrabban ültetett kínai lilaakác, tudományos nevén Wisteria sinensis.

kínai lilaakác
Fotó: Botanika Kft.

A kínai lilaakác nagyon magasra, akár 10-15 méterre is fel tud jutni. Barnásszürke vesszői kopaszok, vékony, zöldes hajtásai selymesen szőrösek, s hamar támasztékot találnak, melyre azonnal felcsavarodnak, a csavarodás iránya az óramutató járásával ellentétes. Ez határozóbélyeg is a lilaakácfélék körében, érdekes módon például a japán lilaakác (Wisteria floribunda) ellenkezőleg, az óramutató járásával megegyező irányba csavarodik.

A Wisteria sinensis hatalmas hajtástömeget, illetve lombozatot nevel. Páratlanul szárnyasan összetett levelei 25-30 cm hosszúak, a tojásdad-hosszúkás alakú levélkék száma általában 7-13 között változik.

A kihajtáskor kissé bronzos színűek, majd világoszöldek lesznek, kezdetben mindkét oldalukon finoman szőrözöttek, később lekopaszodnak. Az életerős, harsogó zöld lombozat az őszi időszakban okkersárga, barnássárga lombdísszé válik.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: