0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Új mezőgazdasági minisztere van Szerbiának

Május másodikán megalakult az új szerbiai kormány. A 32 tagú kabinetben Jelena Tanasković helyére új mezőgazdasági miniszter került Aleksandar Martinović személyében.

Tóth László egyértelművé tette, nem jelent gondot, hogy a megszokotthoz képest idén a száraz idő miatt elhúzódik a vetés. Ha a májusi időjárás hozza a megszokott formáját és a legcsapadékosabb hónapnak számító június sem okoz csalódást, akkor a tavaszi vetésű haszonnövények esetében bizakodhatnak a növényter­mesztők a termést illetően. Persze azért jó lenne, ha a július is hozna valamennyi csapadékot, és ha az nem jégverés formájában érkezne.

A több évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakember arra is rámutatott, hogy feljegyzései alapján a több hónapon át tartó aszályos időszak után rendre megerednek az ég csatornái, és ami egy adott időszakban elmaradt, az később pótlódni szokott. Bízik benne, hogy ez most is így lesz.

Közép-Bácskában is az utolsó pillanatban érkezett a várva várt eső

Tomik Nimród topolyai gazdakör
Tomik Nimród: ötven éve nem volt ilyen tavaszi szárazság

Hallottuk Tomik Nimródtól, a topolyai gazdakör alelnökétől. – Nagyon vártuk már az esőt, mert az elmúlt hónapokban az időjárás-előrejelzés a mi vidékünkön teljesen csődöt mondott. Annak ellenére ugyanis, hogy a szolgálatok több alkalommal is jelezték, hogy 5-10 liter eső várható, a felhők rendre meg is érkeztek, da a csapadék ezen a folyóktól távol eső szárazföldi vidéken elmaradt. Még inkább rontotta a helyzetet a szokatlanul meleg tavasz és a gyakran felerősödő szél, ami fokozta a kipárolgást, és a magágy teljes kiszáradásához vezetett.

Édesapám, aki több mint fél évszázada foglalkozik szántóföldi haszonnövény-termesztéssel, ilyen száraz tavaszra nem emlékszik. A kalászosok megálltak a fejlődésben.

Amellett, hogy alacsony növésűek maradtak, sok helyütt annyi ereje nem volt a növénynek, hogy kitolja a szárból a kalászt – mondta a topolyai gazdakör elnöke.

– Május első napjaiban nálunk körülbelül 15-18 liter eső áztatta a földet, ami reménykedéssel tölt el bennünket, de akkor tudnánk igazán megnyugodni, ha a következő hetekben is kegyes volna hozzánk a időjárás, és a lassú, áztató eső átitatná a talaj felszíni rétegét nedvességgel. Mert az alsóbb réte­gekben még van tartalék, de oda le kell jutnia a növényzet gyökerének, különben nem képes azt hasznosítani. Ehhez kellene, hogy hozzásegítsen néhány alkalmi eső a közeljövőben – hallottuk a topolyai termelőtől. Tomik Nimród is megerősítette, hogy az utóbbi aszályos évek tapasztalata egyértelművé tette, hogy azok a termelők járnak el jól, akik modern eszközökkel úgy művelték el idejekorán a földet, hogy megőrizzék a talaj nedvességtartalékát.

A korán érkező és enyhe tavasz a vajdasági méhészek számítását is áthúzta

Mészáros József óbecsei méhész érdeklődésünkre elmondta, hogy az olajrepce a Vajdaságban egy hónappal a megszokottnál előbb virágzott. Április harmadik hetében már elhullatta sziromleveleit a repcevirág. A méhek a meleg és száraz időjárásnak köszönhetően jól hasznosították a repce nektárját és virágporát, és a méhcsaládok a repcelegelőnek köszönhetően erőteljes fejlődésnek indultak.

A gondot az jelentette, hogy a gyorsan kristályosodó repcemézet még be sem sűríthették, érlelhették a méhek, máris virágzásnak indult az akác.

Negyven évvel ezelőtt az óbecsei méztermelő elmondása szerint még az volt a normális, hogy fagyosszentek, tehát május tizedike körül öltötte fel menyasszonyi ruháját az akácfa. Egy ideje ez nem így van. Sőt, öt évből négyben az történik, hogy átfedés van a repce és az akác virágzásában.

Mészáros József méhész mezőgazdasági
Mészáros József: a Vajdaságban évek óta gondot jelent, hogy az olajrepce és az akác virágzása majdhogynem egybeesik

A legértékesebb méhlegelőn a hordás idén jól indult, de a virágzás derekán jött egy erőteljes lehűlést és esőt hozó markáns hidegfront. Ennek elvonulása után pedig már csak két-három nap maradt az összesen mintegy 12 napos akácvirágzásból, így

a tiszta repce és a tiszta akácméz helyett csak olyan vegyes mézet tudnak majd pergetni a méhészek, amelyben dominálni fog a repce, de az akác is benne lesz, meg belekerül még a jelenleg virágzó gyalogakác nektárja is.

Tápérték szempontjából ez egy kiváló minőségű méz lesz, de azokat a mézfogyasztókat idén csak a korábbi évek tartalékából tudják majd ellátni a méhészek, akik a legdrágábbnak számító tiszta akácmézre tartanak igényt – magyarázta Mészáros József.

– A vajdasági méhészek most már azért aggódnak, hogy a tavaszi méhlegelők korai elvirágzása miatt mit kezdenek majd a méhekkel a távolinak tűnő napraforgó virágzásáig. Egyedüli lehetőségként marad a folyók árterülete, ahol az éjszakai-hajnali harmatnak köszönhetően mindig lesz némi lassú hordást szavatoló virágzó vadnövény. Meg aki teheti, az vándoroltatni fogja méheit a Fruška Gora lankáin található hárslegelőre – tette hozzá a méztermelő. Ő azonban nagy valószínűséggel Óbecse határában marad, melyet keresztül-kasul átszelnek a folyók és a csatornák. Ennek köszönhetően itt mindig találnak maguknak tápnövényt a méhecskék – zárta mondanivalóját az óbecsei méhész.

agrárminisztérium határon túli magyarok logó

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: