0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 28.

Csökkenő mézhozamok az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az 1990-es évek óta csökken a mézhozam. Egy friss tanulmány most egyértelműen fényt derít az okokra.

Öt évtized adatainak elemzéséből kiderült, hogy a csökkenés a gyomirtó szerek használatával és a megváltozott agrártechnológiával  hozhatók összefüggésbe. kutatók megállapították, hogy a klimatikus viszonyok és a talajminőség voltak a legfontosabb tényezők.

A meleg és hűvös régiókban található államok magasabb mézhozamot értek el, ha termékeny talajjal rendelkeztek.

méz csökkenő hozam
Illusztráció
Fotó: Pixabay

„Nem világos, hogy a klímaváltozás miként fogja tovább befolyásolni a méztermelést, de eredményeink segíthetnek ezen változások előrejelzésében” – állítja Gabriela Quinlan, a tanulmány szerzője a Pennsylvaniai Állami Egyetemről – például a Nagy-síkság melegedése miatt csökkenni fognak a beporzók számára rendelkezésre álló források, miközben az a közép-atlanti részen szintén a melegedés miatt nőhet az elérhető táplálék mennyisége.”

Eddig is azt feltételezték, hogy több tényező befolyásolja a virágos növények bőségét és virágzását.

Korábbi tanulmányok azonban mindig az Egyesült Államok egy bizonyos régiójára korlátozódtak és a monokultúrák miatt főleg a virágok hiányára volt visszavezethető a mézhozam csökkenése egy adott régióban.

Természetesen a virágok hiánya – vagy csak korlátozott jelenléte – a legfontosabb tényezője a mézhozam csökkenésének. Azonban a kutatásból most kiderült, hogy ebben a talaj minősége és termékenysége is fontos szerepet játszik.

méhek méz lép
Illusztráció
Fotó: Propolia, Pixabay

Azt is megállapították, hogy a szójabab termesztési területének csökkenése és a nemzeti természetvédelmi programban („Conservation Reserve Program”) részt vevő területek növekedése pozitív hatással volt a mézhozamra.

A kijuttatott gyomirtó szerek mennyisége szintén fontos összefüggést mutatott a mézhozammal, nyilvánvalóan azért, mert a virágzó gyomok eltávolítása csökkenti a méhek rendelkezésére álló nektárforrást.

A kutatás eredményeinek a segítségével mézhozam előrejelző modelleket lehet felállítani. Ezek alapján a gazdák és a méhészek megérthetik egymás igényeit, és kölcsönösen segíthetik egymást.

A kutatás teljes egészében itt olvasható:  Examining spatial and temporal drivers of pollinator nutritional resources

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: