0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 8.

Marhahússejtekkel „gazdagított” rizst állítottak elő Dél-Koreában

Dél-koreai kutatók rizsszemekben tenyésztettek marhahússejteket, ami szerintük jelentős lépés egy fenntartható, megfizethető és környezetbarát fehérjeforrás biztosítása felé, hiszen helyettesítheti a tenyésztett szarvasmarhák húsát.

Dzsinki Hong, a szöuli Jonszej Egyetem professzora, a Matter tudományos folyóiratban közzétett
kutatás vezetője elmondta, hogy a „marhahúsrizs” az első olyan jellegű termék, amely az állati izom- és zsírsejtek
tenyésztésének alapjául gabonarészecskéket használ.

A kutatás során a rizsszemeket enzimekkel kezelték, hogy optimális környezetet teremtsenek a sejtnövekedéshez, majd szarvasmarha-sejteket oltottak beléjük, amelyeket úgy tenyésztettek, hogy a végső hibrid termék egy rózsaszínű rizsszemhez hasonlítson.

A Jonszej Egyetem kutatócsoportja nem az első, amely laboratóriumban termesztett hústermékeken dolgozik.

Világszerte hoztak már forgalomba különböző cégek laboratóriumi körülmények között előállított húst; az egyik legutóbbi a szója alapból termesztett növényi alapú csirke és angolna, amelyet Szingapúrban hoztak forgalomba.

Hongék szerint a rizs előnye élelmiszerbiztonsági szempontból, hogy a szójával vagy a diófélékkel ellentétben kevesebb ember allergiás rá. A marhahúsrizs körülbelül 8 százalékkal több fehérjét és 7 százalékkal több zsírt tartalmaz, mint a hagyományos rizs. Hong megjegyezte, hogy a fehérje 18 százaléka állati eredetű, így az élelmiszer esszenciális aminosavakban is gazdag.

Hong szerint a marhahúsrizs körülbelül 2 dolláros (730 Ft-os) kilogrammonkénti áron és a hagyományos marhahústermékeknél jóval kisebb karbonlábnyommal versenyképes termék lehet a boltok polcain.

Ugyanakkor a nagyüzemi gyártás technikai szempontból, valamint a vásárlók megnyerése a termék ízével és állagával továbbra is kihívást jelent.
Forrás: Thomson Reuters

Magazin ajánló: