0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 13.

Honnan lesz mogyoró vagy pisztácia? – A héjasok jövője a mediterrán régióban

A csonthéjas gyümölcsökről rendeztek szakmai workshopot szeptemberben a CIHEAM kutatóintézeti hálózat zaragozai központjában. 

A Földközi- és az Adriai-tengerrel szomszédos dél-európai és észak-afrikai országokban igen jelentős a héjasok termesztése.

dió, mogyoró, olajos mag
Illusztráció/Designed by: Freepik

A mediterrán régióban nagymértékben nőtt a héjas gyümölcsfajok termőterülete, 2015 és 2022 között csupán Spanyolországban 20 ezer hektárral több ültetvény lett, különösen Andalúzia, Kasztília és Aragónia tartományokban.

A mandula- és a pisztáciaültetvények iránt nagy az érdeklődés, de előtérbe kerülnek olyan gyümölcsfajok is, mint a mandulafenyő és a szentjánoskenyérfa.

A technológiát is fejlesztették az elmúlt időszakban: áttértek az öntözésre, új fajtákat tesztelnek, vezetnek be a termesztésbe új technológiai elemekkel, megoldásokkal együtt. Mindig nagy kérdés, hogy a héjasokból  milyen fajtát ültessenek a termesztők. Kevés fajtát nemesítettek a mediterrán országokban, ezért főleg amerikai fajtákat termesztenek a helyi gazdálkodók. További gond, hogy nagy a szakadék a termelői igények és a faiskolai kínálat között, valamint egyre kevesebb a munkaerő, ezért mindinkább áttérnek a gépesítésre az ültetvények fenntartása során. Az ültetvények harmadik-negyedik nyaras korától géppel metszenek, akár évente többször is (két-háromszori metszés a vegetációs időszakban és további egy a nyugalmi időszakban), valamint gépesítették a fenntartási, betakarítási munkákat és a posztharveszt tevékenységet.

mandulaültetvény
Teljes mértékben géppel fenntartott, 6 × 4 méter térállású, harmadik nyaras mandulaültetvény, amely hektáronként egy tonna magbelet termett

Az élelmiszeripar sok növényi fehérjét igényel, és a közeli jövőben nagymértékben növekedni fog a kereslet.

Az ágazat sikerességét azonban veszélyezteti, hogy az utóbbi időben gyakoribbak a késő tavaszi fagyok.

Korábban egy évtizedben csupán egyszer fordult elő tavaszi fagy a mediterráneumban, az utóbbi két-három évtizedben viszont már öt-hat alkalommal károsítanak a késő tavaszi fagyok tíz év alatt, számos esetben igen súlyos mértékben.

Nő a héjasok fogyasztása

A héjas termésű kultúrák létesítése során hosszú távú döntést hozunk. A legfontosabb az, hogy hol és hogyan adjuk el a termést. Spanyolországban a héjas gyümölcsök termesztőinek több mint 90%-a családi gazdálkodó, ezért kell megtervezni, hogy generációról generációra hogyan változik a termesztés. Az egyik legnagyobb héjasfeldolgozó spanyol cég nemcsak termel, hanem részt vesz a kutatásban is, ezenkívül Kínában és Dél- Amerikában is népszerűsíti a héjas gyümölcsök mindennapi fogyasztását.

Illusztráció/Designed by: Freepik
A 2022/23-as szezonban a világon összesen nem egészen 5,4 millió tonna szárított héjas termést takarítottak be 38,9 milliárd USD értékben, melynek negyedét Európában fogyasztották el.

A világon a legnagyobb mennyiségben mandulát termesztenek (1,4 millió tonna magbél), melyet a dió (1,18 millió tonna), a kesudió (1,1 millió tonna),  a pisztácia (780 ezer tonna), mogyoró (580 ezer tonna), a pekándió (180 ezer tonna), a makadámdió (70 ezer tonna), a fenyőmag (18 ezer tonna), és végül a brazil dió (5 ezer tonna) követ. Jó hír, hogy az egy főre eső héjasgyümölcs-fogyasztás meredeken nő. Az emelkedés különösen Kínában látványos, az utóbbi időszakban megtízszereződött. A vásárlók sokkal szélesebb köre igényel héjas termésű gyümölcsöt, mint korábban: egyre tudatosabbak, mert számos esetben megmutatkozott a héjasok egészségvédő hatása. Különösen a Covid-járvány alatt nőtt számottevően a diófélék fogyasztása, mert mindenki sokkal jobban figyelt a helyes táplálkozásra. Sajnos ez a trend a Covid után nem folytatódott, mert ha a velük kapcsolatos humán egészségügyi kutatási eredmények nincsenek a köztudatban, a fogyasztás visszaesik.

A legújabb ausztrál tanulmányok szerint napi 30 gramm dióféle elfogyasztása 281 millió ausztrál dollárral csökkentheti az egészségügyi kiadásokat éves szinten, mert kevesebb szív- és érrendszeri betegség alakulhat ki az országban.

Fontos a vásárlók számára a termésméretben és színben egyöntetű áru, amit – szüreti időponttól függetlenül – kedvező áron el lehet adni. Tudni kell azonban azt is, hogy a héjas termésűek 85-90%-át nagy üzletláncokban értékesítik.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: