A természet télen megpihen. Egy kis nyugalmat keresve ősszel összegyűjti energiáit, hogy aztán tavasszal ismét kirobbanó formába kerülve visszatérhessen. A modern életvitelbe a természet ritmusának követése nem fér bele, hiszen a civilizált világ nem áll meg, de még csak nem is lassít. És nekünk ugyanolyan lendülettel kell tovább mennünk, ahogy az év többi részében. Legalábbis kellene.

Fárasztó minden napot hullámvasúton tölteni
Az evés alkalmával felvett élelmiszerek megemésztése során jutunk hozzá az energiát képviselő részecskékhez, a testünket működtető speciális üzemanyaghoz. Tehát egyáltalán fontos az elfogyasztott élelem mennyisége és minősége is. A szénhidrátok és a zsírok a legfőbb energiaszolgáltatóink. Igen ám, de a finomított szénhidrát elfogyasztása után túl gyorsan, túl sok cukor válik elérhetővé. Ha ez azonnal nem használódik el, akkor a szervezetnek gondoskodnia kell a biztonságos elraktározásáról. Egy biztos, a vérben nem maradhat egy jelképes mennyiségnél több cukor. Ezért jelentkezik az inzulin, hogy készségesen elszállítása azokra a helyekre, ahol fel tudják használni, vagy meg tudják őrizni későbbre.

Ez különböző kellemetlen érzetekkel jár együtt, amelyek legyőzéséhez úgy gondoljuk, hogy újabb adag gyors cukrot kell ennünk, amilyen hamar csak lehet. Ez úgy hangzik, mintha elvonási tüneteink lennének, amit csak egy újabb adag droggal (cukorral) lehet csillapítani, nem? Ha engedünk a késztetésnek, és minden alkalommal így teszünk, úgy fogjuk érezni magunkat, mintha az egész napot egy hullámvasúton töltenénk. Energiacsúcsok, és az azokat követő zuhanások tarkítják a napunkat. Az összetett szénhidrátok feldolgozása a finomítottal ellentétben lassú ütemben zajlik, és nem árasztja el természetellenes módon a szervezetet. Az energiaszintünknek sokkal jobbat tesz, ha lassan felszívódó, rostokban gazdag ételeket fogyasztunk.
Tiszta fejjel nyugodtabb az alvás
De hát nem úgy van, hogy kellemesen elbódít és könnyebben elalszunk tőle? Igaz lehet, de csak részben. Az alkohol ugyanis érdekes módon egyszerre élénkít és zsibbaszt. Ez azzal magyarázható, hogy hatása két ellentétes hatású neurotranszmitterre is kiterjed, az ellazulásban segítő GABA-ra és a serkentő glutamátra.
Az alkohol a REM alvás mennyiségét is csökkentheti, ami azért kedvezőtlen, mert a REM fázis kritikus fontosságú az emlékek feldolgozása és megszilárdítása, valamint az érzelmek feldolgozásának szempontjából. És ott van még a vizelethajtó hatása is, ami arra kényszeríthet, hogy látogatást tegyünk a mellékhelyiségben. Ezek után még csodálkozunk, hogy másnap reggel nyűgösen és kialvatlanul ébredünk? Az alkohol feldolgozásához 4-6 órára van szüksége a szervezetnek, ezért az elfogyasztásának idejét ehhez kell igazítani, ha nem akarjuk vele zavarni az alvásunkat és másnap kifacsartnak érezni magunkat.
Kipihentebb lesz dohányzás nélkül
A dohányzás sok más negatív hatás mellett csökkenti a vér oxigénszintjét, ezért fáradtabbnak érezhetjük magunkat tőle. De van itt még más: egy, a közelmúltban készített tanulmány megállapította, hogy a dohányzás által termelt vegyi anyagok befolyásolják a REM alvást, megnövelik az elalváshoz szükséges időt és éjszakai felébredéshez vezethetnek. Mindezek rontják az alvás minőségét és hozzájárulnak a nappali álmossághoz.