0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Tanghulu: a legfinomabb ropogós, téli édesség egyenesen Kínából

A kínai holdújév ünnepe idén mára, január 29-re esik, mely tradícióihoz tartozik egy édes, roppanós finomság fogyasztása is, ami a szerencsét hivatott szimbolizálni: ez pedig nem más, mint a tanghulu.

A hagyományos kínai snack egyszerű, de nagyszerű: különböző gyümölcsöket, jellemzően szamócát, szőlőt, kivit, ananászt, narancsot, akár sárkánygyümölcsöt mártanak cukorszirupba, a roppanós-mázas falatok pedig bambuszból készült hurkapálcán sorakoznak. A tanghulu egyszerre édes és savanyú, és csak úgy vonzza a tekintetet. Leginkább télen szokás fogyasztani, hiszen ilyenkor a cukorréteg jó eséllyel nem olvad le a gyümölcsszemekről.

tanghulu
Fotó: Freepik

Uralkodói étekből klasszikus street food

A tanghulu vélhetően Észak-Kínából, a Szung-dinasztia idejéből származik.

A legenda szerint amikor az uralkodó ágyasát megtámadta egy rejtélyes kór, senki nem tudott segíteni rajta, kivéve egy messziről érkező orvos, aki azt javasolta, készítsenek neki cukorszirupban főzött galagonyabogyót. A beteg felépült, az édes gyógyír pedig futótűzként terjedt el Kína-szerte. Manapság már nem galagonyát használnak a tanghuluhoz, és sokkal inkább népszerű street foodként, semmint orvosságként ismerik és szeretik milliók.

Tanghulu Shanghaiban
Fotó: Wikimedia Commons

A mutatós édesség már a social médiát is meghódította, ahová tavaly valóságos trendként robbant be. Lássuk, hogyan készíthetjük el otthon – a Taste of Home receptje alapján!

Hozzávalók

  • Gyümölcsök ízlés szerint (legyenek minél keményebbek, bogyósok esetében jobb is, ha egy kicsit még éretlenek)
  • Cukor és víz
  • Hurkapálca
tanghulu
Fotó: Wikimedia Commons

Elkészítés – szamócával

Miután alaposan megmostuk és kicsumáztuk a gyümölcsöket, hagyjuk, hogy jól megszáradjanak.

Ha egy kicsit is vizes a felületük, nem fog megmaradni rajtuk a cukormáz!

Ezután néhány szemet az alsó részükkel felfelé ráhúzunk egy pálcikára. Minél több van rajta, annál nehézkesebb lesz a mártogatás, így érdemes csak 2-3 szamócát használni pálcikánként.

Ezután egy nagyobb edényben 2:1 arányban összeöntjük a kristálycukrot és a vizet, majd anélkül, hogy kevergetnénk, felforraljuk. Ezután – szintén kevergetés nélkül! – tovább hevítjük közepes lángon, amíg el nem éri a 150 Celsius-fokos hőmérsékletet. Ezt legegyszerűbben hőmérővel ellenőrizhetjük, de ha nincs otthon ilyen eszközünk, a teljes főzési folyamat nagyjából 10 percet vesz igénybe. Ezután levesszük a tűzhelyről. Sütőpapírral kibélelt tányérra vagy tepsire is szükségünk lesz, arra fogjuk pakolni a tanghulukat.

A lényeg, hogy minél gyorsabban dolgozzunk: miután lekapcsoltuk a hőforrást, mártogassuk a cukorszirupba a pálcikára húzott gyümölcsöket, majd fektessük őket a sütőpapíros edényre, és hagyjuk, hogy megdermedjenek (2-3 perc).
tanghulu
Fotó: Wikimedia Commons

Ezután rövid időn belül fogyasszuk el, ugyanis idővel a cukormáz egyre keményebb lesz, ráadásul a kevésbé szilárd gyümölcsök (pl. kivi-, banán- és narancsszeletek) elveszítik tartásukat a cukros bevonattól, a melegtől kissé meg is főnek.

Tipp: bár kanállal csurgatni a cukorszirupot egyszerűbbnek tűnik, akkor lesz a legszebb a végeredmény, ha szükség esetén az edényt forgatva, kanalazás nélkül hempergetjük a gyümölcsöket. Ellenkező esetben buborékok képződhetnek, és a cukorszirup is jóval gyorsabban megdermed a lábosban.

tanghulu
Tanghulu Hongkongban
Fotó: Wikimedia Commons
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/tasteofhome.com

Magazin ajánló: