A hagyományos kínai snack egyszerű, de nagyszerű: különböző gyümölcsöket, jellemzően szamócát, szőlőt, kivit, ananászt, narancsot, akár sárkánygyümölcsöt mártanak cukorszirupba, a roppanós-mázas falatok pedig bambuszból készült hurkapálcán sorakoznak. A tanghulu egyszerre édes és savanyú, és csak úgy vonzza a tekintetet. Leginkább télen szokás fogyasztani, hiszen ilyenkor a cukorréteg jó eséllyel nem olvad le a gyümölcsszemekről.

Uralkodói étekből klasszikus street food
A legenda szerint amikor az uralkodó ágyasát megtámadta egy rejtélyes kór, senki nem tudott segíteni rajta, kivéve egy messziről érkező orvos, aki azt javasolta, készítsenek neki cukorszirupban főzött galagonyabogyót. A beteg felépült, az édes gyógyír pedig futótűzként terjedt el Kína-szerte. Manapság már nem galagonyát használnak a tanghuluhoz, és sokkal inkább népszerű street foodként, semmint orvosságként ismerik és szeretik milliók.

Fotó: Wikimedia Commons
A mutatós édesség már a social médiát is meghódította, ahová tavaly valóságos trendként robbant be. Lássuk, hogyan készíthetjük el otthon – a Taste of Home receptje alapján!
Hozzávalók
- Gyümölcsök ízlés szerint (legyenek minél keményebbek, bogyósok esetében jobb is, ha egy kicsit még éretlenek)
- Cukor és víz
- Hurkapálca

Elkészítés – szamócával
Miután alaposan megmostuk és kicsumáztuk a gyümölcsöket, hagyjuk, hogy jól megszáradjanak.
Ezután néhány szemet az alsó részükkel felfelé ráhúzunk egy pálcikára. Minél több van rajta, annál nehézkesebb lesz a mártogatás, így érdemes csak 2-3 szamócát használni pálcikánként.
Ezután egy nagyobb edényben 2:1 arányban összeöntjük a kristálycukrot és a vizet, majd anélkül, hogy kevergetnénk, felforraljuk. Ezután – szintén kevergetés nélkül! – tovább hevítjük közepes lángon, amíg el nem éri a 150 Celsius-fokos hőmérsékletet. Ezt legegyszerűbben hőmérővel ellenőrizhetjük, de ha nincs otthon ilyen eszközünk, a teljes főzési folyamat nagyjából 10 percet vesz igénybe. Ezután levesszük a tűzhelyről. Sütőpapírral kibélelt tányérra vagy tepsire is szükségünk lesz, arra fogjuk pakolni a tanghulukat.

Ezután rövid időn belül fogyasszuk el, ugyanis idővel a cukormáz egyre keményebb lesz, ráadásul a kevésbé szilárd gyümölcsök (pl. kivi-, banán- és narancsszeletek) elveszítik tartásukat a cukros bevonattól, a melegtől kissé meg is főnek.
Tipp: bár kanállal csurgatni a cukorszirupot egyszerűbbnek tűnik, akkor lesz a legszebb a végeredmény, ha szükség esetén az edényt forgatva, kanalazás nélkül hempergetjük a gyümölcsöket. Ellenkező esetben buborékok képződhetnek, és a cukorszirup is jóval gyorsabban megdermed a lábosban.

Fotó: Wikimedia Commons