0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 20.

Vörös káposzta, a növényvilág kaméleonja

A vörös káposzta nagyon sokféleképp változtathatja a színét. Ám ez a „kaméleonság” nem csak rajta múlik, sokkal inkább függ a környezetétől, csakúgy, mint az igazi kaméleonnál, ám egy kicsit másképpen.

A káposzta esetében nem tudatosan történik a folyamat, hanem csak elszenvedője a változásnak. A káposzta egy szuperzöldség. És ha lehet ez még fokozni, márpedig lehet, akkor a vörös szín éppen ezt teszi. Mondhatnánk, hogy a zöldségek és a gyümölcsök világában annál értékesebb valami, minél színesebb. És tényleg! A zöldségek és a gyümölcsök színei nemcsak azért vannak, hogy elkápráztassanak minket, hiszen ezek rendkívül hasznos szupervegyületek. Először is kezdjük azzal, hogy hogyan alakul ki a vörös káposzta színe, illetve hogyan tudja megváltoztatni azt.

A színek a fényben élnek

A színek érzékeléséhez elengedhetetlen a fény. A színek elválaszthatatlan barátai a fénynek, ellenben a sötétséget nem különösebben kedvelik, mivel sötétben nem  tudnak kiteljesedni. (Hiszen sötétben nem látunk színeket, csak fényben.)

A fény az elektromágneses sugárzás egy fajtája, mely hullámok formájában áthalad a minket körülvevő téren. Az elektromágneses hullámok a hullámhosszukkal írhatók le. Ha egy hullám a látható spektrumon belül van, akkor látható. A napfény különböző hullámhosszú hullámok összessége. A vörös szín látásához az szükséges, hogy a vörös fényhullám bejusson a szembe. Ahhoz, hogy képesek legyünk látni az érett szamócát, paradicsomot vagy cseresznyét, az kell, hogy a termés a ráeső fény összes többi hullámát elnyelje, kivéve a vöröset. És mivel csak a vöröset veri vissza, mi ezért látjuk pirosnak. Erről tudjuk, hogy érett és ideje megenni.

De lennie kell valaminek a zöldségekben, és a gyümölcsökben, ami lehetővé teszi ezt: ezek a pigmentek. Ezek a speciális molekulák lépnek kölcsönhatásba a fénnyel, nyelik el és verik vissza a megfelelő hullámokat.

A vörös, ami lila

vöröskáposzta mikrozöld
Vöröskáposzta mikrozöld betakarításra készen

A vörös káposztában lévő antocianinok a flavonoidok családjába tartoznak. Az antocianinok lila, kék és piros színeket eredményeznek. Az antocianinok általában instabil vegyületek, érzékenyen reagálnak a környezetük pH változásaira. Vannak köztük olyanok, amelyek más színt mutatnak savas, semleges és lúgos körülmények között. A vörös káposzta éppen erre remek példa.

Minden antocianin más és más szerkezettel rendelkezik, ezek a konfigurációk határozzák meg, hogy a molekula hogyan lép kölcsönhatásba a fénnyel, illetve, milyen színű lesz.

A vörös káposztában egyébként 15 különböző antocianin keveréke található: a molekulák ezen keveréke adja meg a káposzta jellegzetes színét.

A színváltás képessége

Az antocianinok színét tehát a kémiai szerkezet határozza meg. Viszont ez a szerkezet rettentően érzékeny a környezet savasságára. Az alacsony pH befolyásolja, hogy hogyan rendeződnek az elektronok a molekulán belül. A szerkezeti változásoknak pedig abba van beleszólásuk, hogy milyen módon lép kapcsolatba a fénnyel.

Ezek eredményeként alakulnak ki a különböző színek, illetve ez a magyarázat arra, hogy egyes antocianinok akár el is veszíthetik a színüket.

Kettes pH körül – például ha egy kis citromlevet csorgatunk a vékonyra szeletelt vörös káposztára – rózsaszínre változik,  pH 4 környékén világos lila, és pH 6 esetén ibolya, vagy sötét lila színben pompázik. Míg aztán elérkezünk a fordulóponthoz, pH 8 körül már kéknek látjuk. Tehát a káposztánk savas közegben pirosas-rózsaszínes, nagyjából semleges pH-n gyönyörű lila és lúgos körülmények között kék színű. Igazán elképesztő!

És mire jók egyáltalán ezek a színes molekulák?

Az antocianinok védelmet nyújtanak a rákos elváltozások ellen, javítják az agyműködést és támogatják a kardiovaszkuláris rendszer egészségét. Antioxidáns hatású vegyületekként értékes szövetségeseink a káros szabad gyökök elleni harcban. Egy vizsgálat kimutatta, hogy egyes antocianinok akár kétszer akkora antioxidáns hatást is kifejthetnek, mint azonos mennyiségű C-vitamin.

Ha esetleg az ön oldalát is furdalta a kíváncsiság, hogy miért változik meg a vörös káposzta színe ételkészítés közben, nem kell tovább ezen tipródnia. Az antocianinok már csak ilyenek – Legalábbis többnyire.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: