0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

A sertések a farmokon rekedtek – se levágni, se eladni nem lehet őket

Szlovákiában nem lehet sertést szállítani: az exporttilalom fennáll, de import húsuk továbbra is érkeznek a piacra, emiatt mára 21 ezer eladhatatlan sertés rekedt a farmokon.

Az elmúlt hetekben súlyos válság alakult ki a szlovák sertéstenyésztésben, amely az egész ellátási láncot érinti – az állattenyésztőktől a feldolgozókon át egészen a kereskedelmi láncokig. Az exporttilalom és az import folytatódása miatt mára 21 ezer eladhatatlan sertés rekedt a farmokon. A gazdák szerint, ha nem történik sürgős beavatkozás, az állatokat kénytelenek lesznek kiengedni a farmok udvaraira, ami komoly járványveszélyt jelenthet – írja polnoinfo.sk.

Mi okozta a válságot?

A probléma gyökere egy három nyugat-szlovákiai régióra (Nitra, Nagyszombat és Pozsony megye) kiterjedő állatszállítási tilalom, amelynek célja a száj- és körömfájás megelőzése.sertés

Bár a fertőzés nem jelent meg egyetlen sertéstelepen sem, az intézkedések következtében az állatok nem hagyhatják el a farmokat, míg a húsimport továbbra is akadálytalanul zajlik.

„Az állatok megszületnek és nőnek, de nem mozdulhatnak sehova. A vágóhidakra irányuló szállítások leálltak, a piacot viszont elárasztja a külföldi hús, miközben a szlovák sertések a farmokon rekedtek”

– mondta Martin Nevolný, a SACHO (Szlovák Sertéstenyésztők Szövetsége) igazgatója.

A válság hatására a felvásárlási árak is zuhanni kezdtek: jelenleg 20 eurócenttel alacsonyabbak, mint a német tőzsdei árak.

A húsipar is megsínyli

A vágóhidak ugyan rendelkeznek megfelelő kapacitással, de a feldolgozók a piaci kereslet hiánya miatt nem tudják értékesíteni az elkészült termékeket. Sok esetben a kereskedelmi láncok szerződései kizárják a „korlátozott övezetekből” származó hús felhasználását, függetlenül attól, hogy az adott gazdaság fertőzésmentes.

– „A szlovák gyártók raktáraiban jelenleg több tíz tonna húsáru vár értékesítésre, amelyet a húsvéti időszakban a cseh piacra szántak. Ezek közül soknak a szavatossági ideje hamarosan lejár” – mondta Eva Forrai, a Szlovák Húsfeldolgozók Szövetségének igazgatója.

A hús nagy része még az esetleges fertőzési gócok megjelenése előtt vágott állatokból származik, vagy egyáltalán nem is a tiltott zónából jött, így a feldolgozók jogsértőnek tartják a cseh piac egyoldalú lezárását, amely szerintük az uniós joggal is ellentétes.

Forrás: polnoinfo.sk