0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Modern családi gazdálkodás egy ősi ír birtokon

A korábban Aberdeen Angus marhákra építő ír családi birtokon ma már zöldség- és gyümölcstermesztéssel is foglalkoznak, mindezt a fenntartható mezőgazdaság és a közösségépítés jegyében teszi egy fiatal ír-kenyai pár.

Az ír Swainstown Farm egy több mint tíz generációra visszatekintő családi birtok, amely új lendületet kapott Arthur és Larissa Preston kezei alatt. A birtok mára nemcsak friss zöldségek, gyümölcsök, virágok és húsáruk forrása, hanem a fenntartható mezőgazdaság és a közösségépítés példaképe is. A házaspár elkötelezett abban, hogy a természet közelségében, a talaj és az élővilág tiszteletben tartásával gazdálkodjanak – mindezt gazdaságilag is életképes módon – olvasható az Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés Főigazgatóságának honlapján.

Egy hagyomány újragondolása

ír
(Fotó: Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés (Agriculture and rural development))

Arthur, aki a Swainstown Farmon nőtt fel, 2018-ban tért vissza, hogy édesapjától átvegye a birtok irányítását.

Az addig főként búzatermesztésre és Aberdeen Angus marhatenyésztésre szakosodott gazdaság új irányt vett, amikor Arthur saját élelmezési célból konyhakertet hozott létre.

A kert azonban hamar túl sokat termett egy család számára, így létrehozott egy becsületkasszás árusító standot. A stand népszerűsége arra ösztönözte őt, hogy minden évben bővítse a kertet.

2020-ban csatlakozott hozzá Larissa, aki Kenyából származik, és új szemléletet hozott magával: a regeneratív mezőgazdaságról. Együtt dolgozva alakították át a birtokot egy változatos, fenntartható gazdasággá. A napjaik a veteményezéstől és palántázástól a betakarításig és árusításig terjednek – minden munkafázis a természet ritmusához igazodik.

(Fotó: Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés Főigazgatóság (Agriculture and rural development))

Fenntartható gazdálkodás az ír jövő

Arthur és Larissa célja nemcsak az volt, hogy élelmiszert termeljenek, hanem hogy egy biodiverz, regeneratív rendszert hozzanak létre. Bevezették a no-dig (ásás nélküli) kertészkedést, amely megőrzi a talaj szerkezetét és mikrobiális életét, valamint a mob grazing (intenzív, rotációs legeltetés) módszert, amely javítja a legelők minőségét. Emellett alkalmazzák a silvopasture rendszert is, amelyben a fák, a legelők és az állatok egyensúlyban élnek együtt.

 

Az Egyesült Államokból merített inspirációval és korszerű, kisméretű gazdaságokra tervezett eszközökkel növelték hatékonyságukat, miközben szem előtt tartották a környezeti fenntarthatóságot is. Mára két főállású munkatársat is alkalmaznak, ami lehetővé tette a munka és magánélet közötti egészségesebb egyensúlyt.

Közösségépítés a farm szívében

A Swainstown Farm nemcsak termel, hanem közösséget is épít. Saját farmboltjukon keresztül nemcsak saját áruikhoz, hanem más helyi termelők portékáihoz is hozzáférést biztosítanak. Éttermekkel és szállodákkal is együttműködnek, népszerűsítve a helyben termesztett, vegyszermentes élelmiszerek értékét.

Forrás: Európai Bizottság Mezőgazdaság és vidékfejlesztés Főigazgatóság